Dekenij in rococostijl

Geografisch pakket Zottegem

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de gevels, het interieur en de daken van de voormalige dekenij, later in gebruik als Katholieke Kring.

In het beschermingsdossier wordt de architectuurhistorische waarde van het pand als volgt gemotiveerd: "als voorbeeld van een grote woning uit het derde kwart van de 18de eeuw, met bepleisterde gevels, fronton, rocaille-ornamentiek in stucco en hardstenen deuromlijsting met deurwaaier, binnen met originele 18de-eeuwse trap en in de 19de eeuw aangepast interieur. Bovendien vormt de gevel met het stadhuis een homogene wand aan de zuidzijde van de Markt, recht tegenover de beschermde kerk."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000640, Geografisch pakket Zottegem (VAN DEN BOSSCHE H., 1981).

Recent onderzoek heeft aangetoond dat het huis onterecht benoemd wordt als "dekenij". Het herenhuis werd omstreeks het tweede-derde kwart van de 18de eeuw gebouwd door griffier Volcquaert; vervolgens ging het over op de familie De Rouck.

Waarden

De voormalige dekenij, thans Katholieke Kring (gevels, interieur, bedaking), is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:

Herenhuis in rococostijl

Markt 4 (Zottegem)
Huis van het dubbelhuistype in rococostijl met twee bouwlagen van negen traveeën onder steil zadeldak, uit de 18de eeuw, met bepleisterde en geschilderde baksteenbouw op gecementeerde plint.