Beschermd monument

Huis van Saceghem

Beschermd monument van tot heden

ID
9154
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/9154

Besluiten

Geografisch pakket Gent
definitieve beschermingsbesluiten: 26-03-1990  ID: 2364

Beschrijving

De bescherming omvat het Huis Van Saceghem. Het herenhuis is met binnentuin en bijhorende gebouwen eveneens als stadsgezicht beschermd.

Het beschermingsdossier motiveert de historische en artistieke waarde van het voormalige Huis van Saceghem als volgt:
"- de historische waarde als het voormalige woonhuis van de Gentse patriciërsfamilie van Saceghem dat in 1773 vernieuwd werd tot een typisch 18de-eeuws herenhuis.
- de artistieke waarde als markant voorbeeld van een herenhuis met bepleisterde voorgevel in Lodewijk XVI-stijl met een uitzonderlijk interieur dat een zeldzaam homogeen ensemble in empirestijl vertoont, waaronder een inkomhal met voorportaal, salons en trappenhuis."

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000810, 18de-eeuwse hotels (VAN DEN BOSSCHE H., 1990).


Waarden

Het voormalig huis van Saceghem is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu documentaire waarde:

artistieke waarde

-

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de bescherming van

Huis van Saceghem

Drabstraat 42 (Gent)
Herenhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw op U-vormig plattegrond, genaamd naar het Gentse geslacht van Saceghem dat het huis in 1773 vernieuwde en sindsdien lange tijd bewoonde. Rechts bepleisterde en geschilderde Lodewijk XVI-lijstgevel van zeven traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, links bepleisterde en geschilderde Lodewijk XVI-lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen met zadeldak, beide van 1773. Binnentuin waarrond de gebouwen langs drie zijden geschikt zijn. Oudste gebouwen, in L-vorm, daterend uit de 18de eeuw. Stallen en koetshuis haaks op linkerhelft van de voorgevel, uit de tweede helft van de 18de eeuw.