Smeedijzeren gaslantaarn met houder

Geografisch pakket Zottegem

De smeedijzeren gaslantaarn met houder is beschermd als monument.

In het beschermingsdossier wordt de artistieke waarde van de gaslantaarn als volgt gemotiveerd: als voorbeeld van straatmeubilair uit de late 19de - begin 20ste eeuw met ornamenteel krulwerk. Bovendien is de beeldbepalende waarde van het geheel in de site aanzienlijk, gezien vanaf de Markt en de Heldenlaan.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000640, Geografisch pakket Zottegem (VAN DEN BOSSCHE H., 1981).

Waarden

De smeedijzeren gaslantaarn met houder is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Markt (Zottegem)
De openbare verlichting door middel van gaslantaarns zou te Zottegem na de zestiger jaren van de 19de eeuw ingevoerd zijn. De lantaarn schuin tegenover het stadhuis is het laatst bewaarde specimen in deze gemeente.