Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Villa met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Zottegem

De villa is samen met de tuin en het aanpalend perceel beschermd als stadsgezicht.

In het beschermingsdossier wordt de architecturale waarde van het stadsgezicht als volgt gemotiveerd: als villa, gebouwd in de jaren 1920, met uitgesproken stijlkarakteristieken voor die periode, aan drie zijden omringd door een grote tuin.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000640, Geografisch pakket Zottegem (VAN DEN BOSSCHE H., 1981).

Waarden

De grote woning is samen met de tuin en het aanpalend perceel beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:

Villa's

Zuidstraat 50-52 (Zottegem)
Twee aaneengesloten villa's uit het interbellum. De linkse woning, zogenaamd Villa De Boom, werd opgetrokken in 1933 naar ontwerp van architect A. Coen uit Gent in samenwerking met de kunstschilder A. Verstraete uit Zottegem voor het glas in lood.