Pastorie Onze-Lieve-Vrouw van de Carmelbergparochie

Dorpskom van Berchem

De pastorie van de Onze-Lieve-Vrouw van de Carmelbergparochie is beschermd als monument.

De pastorie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als voorbeeld van een pastorie uit het midden van de 19de eeuw, gebouwd op vierkant grondplan, bestaande uit twee bouwlagen en gedekt pannenschilddak met bepleisterde en witgeverfde gevels waarvan voornamelijk de hoofdgevel met zijn centrale travee een vreemde mengeling van stijlen vertoont: eclectische geprofileerde spiegelboogramen, arduinen rondbogige deuromlijsting, neogotisch ijzeren maaswerk als deurbovenlicht, neoclassicistisch geïnspireerde rondboogramen en fronton, op kleine consoles rustend rondboogjesfries, door spiegels onderverdeelde hoekpilasters hoekvoorsprongen.

artistieke waarde

van de neoromaans-neogotisch aangeklede gang met onder andere muurkolonnetten, gewelven en hangende sluitstenen, het geheel waarschijnlijk oorspronkelijk gepolychromeerd maar later bepleisterd en wit geschilderd.

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw van de Carmelbergparochie met tuin

Stationsstraat 8 (Kluisbergen)
Vroegere pastorie naar bouwplan van 2 juli 1846, met moeilijk leesbare signatuur van bouwmeester L. Bourgois. Gebouwd ter vervanging van de oudere, dieper achterin gelegen pastorie, waarvan een deel van de ommuurde tuin rest.