Herenhuis

Geografisch pakket Gent
definitieve wijzigingsbesluiten: 19-12-2014  ID: 5639

Beschrijving

De bescherming omvat het classicistisch herenhuis, opgetrokken in 1776. In 2014 werd een wijzigingsbesluit opgemaakt ter aanpassing van een administratieve fout.

Het beschermingsdossier motiveert de historische en artistieke waarde van het huis als volgt:
"- de historische en artistieke waarde als een 18de-eeuws herenhuis in zuivere Lodewijk XVI-stijl daterend van 1776, rijk voorzien van Lodewijk XVI-motieven op de borstweringen en een rondboogdeur in classicistische omlijsting.
- de artistieke waarde van de behouden overwelfde kelder en enkele schouwmantels in Lodewijk XVI-stijl."

Het huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu documentaire waarde:

Herenhuis

Hoogpoort 24-26, 26A-D (Gent)
Herenhuis met bepleisterde voorgevel op hardstenen plint van vijf traveeën en drie bouwlagen, volgens de bouwaanvraag daterend van 1776. Een licht vooruitspringend middenrisaliet van drie traveeën loopt uit op een driehoekig fronton, versierd met oculus en guirlande. Bepleisterde lijstgevel met Lodewijk XVI-motieven en een omlijste rondboogdeur volgens Lodewijk XVI-model. Aansluitende, gelijkaardige bijbouw van twee traveeën rechts van de gevel, daterend uit dezelfde periode.