Teksten van Parochiekerk Sint-Amandus: orgel

Parochiekerk Sint-Amandus: orgel ()

De bescherming als monument betreft het orgel in de Sint-Amanduskerk.

Het orgel in de Sint-Amanduskerk werd circa 1780-1790 gebouwd, vermoedelijk door Van Peteghem. Het instrument werd volledig getransformeerd door - volgens het naamplaatje op de speeltafel - "Manufactuer van Kerk-Orgels F. LORET Mechelen".

De orgelkast is een gedeelde kast, gelijkaardig aan het exemplaar te Lippelo. Ze werd door Loret naar achter uitgebreid. Het klavier was oorspronkelijk in de zijwand van de linkse kast (vanuit de kerk gezien) ingebouwd. Van oorsprong gaat het om een één-klaviersorgel van Van Peteghem, waarvan het binnenwerk in de linkerkast was ondergebracht. De andere kast was oorspronkelijke leeg.

• FAUCONNIER A. & ROOSE P. 1975: Het historisch orgel in Vlaanderen, deel IIa. Brabant arrondissement Halle Vilvoorde, Brussel, 225-227.