Hotel Legrand

Beschermd monument van 19-12-2014 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Nederkouter
Locatie Nederkouter 28 (Gent)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44021/425.1
  • 4.01/44021/977.1
  • OO001098

Is de omvattende bescherming van

Herenhuis met tuinpaviljoen

Nederkouter 28, Gent (Oost-Vlaanderen)

Heden Ministerie van Openbare Werken, Bestuur der Waterwegen. Enkelhuis van zes traveeën en drie bouwlagen met platdak; verbonden met het huis ernaast. Vermoedelijk voorgevel vernieuwd in eerste kwart van de 19de eeuw, voorzien van vernieuwd parement in aangepaste stijl in de eerste helft van de 20ste eeuw.

Hotel Legrand

Nederkouter 28, Gent (Oost-Vlaanderen)

Voormalig "Hotel Legrand", thans "Bestuur van Bruggen en Wegen". Ruim Lodewijk XVI-herenhuis van drie bouwlagen met plat dak, volgens bouwaanvraag daterend van 1784.

Beschrijving

De bescherming omvat het voormalig herenhuis Hotel Legrand, opgetrokken in 1784. Het gaat specifiek om het herenhuis op de hoek van de Nederkouter met de Tiebaertsteeg (Hotel Legrand), het herenhuis van zes traveeën en drie bouwlagen aan Nederkouter, met de 19de-eeuwse uitbreiding, en de tuinpaviljoenen aan de Leie. De stadswoning tussen beide herenhuizen behoort niet tot de bescherming. In 2014 werd een wijzigingsbesluit opgemaakt ter aanpassing van een administratieve fout.

Het beschermingsdossier motiveert de historische en artistieke waarde van het huis als volgt:
"- de historische en artistieke waarde als het voormalige Hotel Legrand zijnde een interessant Lodewijk XVI-herenhuis van 1784 met karakteristieke bepleisterde gevels en een herenhuis ernaast, beide met bijhorende tuinpaviljoentjes aan de Leie-oever, respectievelijk daterend van 1785 en 1860.
- de artistieke waarde van de rijk gedecoreerde interieurs met opvallend uitgewerkte trappenhuizen in beide woningen en salons in Lodewijk XVI-stijl en in neoclassicistische stijl."

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000810, 18de-eeuwse hotels (VAN DEN BOSSCHE H., 1990).

Waarden

Het huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

artistieke waarde

historische waarde

in casu documentaire waarde:
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.