Hotel Legrand

Geografisch pakket Gent
definitieve wijzigingsbesluiten: 19-12-2014  ID: 5639

Beschrijving

De bescherming omvat het voormalig herenhuis Hotel Legrand, opgetrokken in 1784. Het gaat specifiek om het herenhuis op de hoek van de Nederkouter met de Tiebaertsteeg (Hotel Legrand), het herenhuis van zes traveeën en drie bouwlagen aan Nederkouter, met de 19de-eeuwse uitbreiding, en de tuinpaviljoenen aan de Leie. De stadswoning tussen beide herenhuizen behoort niet tot de bescherming. In 2014 werd een wijzigingsbesluit opgemaakt ter aanpassing van een administratieve fout.

Het beschermingsdossier motiveert de historische en artistieke waarde van het huis als volgt:
"- de historische en artistieke waarde als het voormalige Hotel Legrand zijnde een interessant Lodewijk XVI-herenhuis van 1784 met karakteristieke bepleisterde gevels en een herenhuis ernaast, beide met bijhorende tuinpaviljoentjes aan de Leie-oever, respectievelijk daterend van 1785 en 1860.
- de artistieke waarde van de rijk gedecoreerde interieurs met opvallend uitgewerkte trappenhuizen in beide woningen en salons in Lodewijk XVI-stijl en in neoclassicistische stijl."

Het huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu documentaire waarde:

Is de omvattende bescherming van

Herenhuis met tuinpaviljoen

Nederkouter 28B (Gent)
Enkelhuis van zes traveeën en drie bouwlagen met plat dak; verbonden met het huis ernaast. Vermoedelijk voorgevel vernieuwd in het eerste kwart van de 19de eeuw en voorzien van vernieuwd parement in aangepaste stijl in de eerste helft van de 20ste eeuw. Door es beschaduwd tuinpaviljoentje op achthoekige plattegrond aan de waterkant, volgens bouwaanvraag daterend van 1860.

Hotel Legrand

Nederkouter 28, 26A (Gent)
Ruim Lodewijk XVI-herenhuis van drie bouwlagen met plat dak, volgens bouwaanvraag daterend van 1784. Bepleisterde voorgevel van negen traveeën met enkelhuisopstand, horizontaal geaccentueerd door de duidelijk afgelijnde registers en het klassiek entablement. Tuinpaviljoentje aan de kaai van de Leie. Gebouwtje op achthoekig grondplan met bepleisterde geveltjes in Lodewijk XVI-stijl vermoedelijk daterend van 1785.