Stadskern Zottegem

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 22-05-1981 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Zottegem
Deelgemeente Zottegem
Straat Elenestraat, Bruggenhoek, Désiré Van Den Bosschestraat, Noordstraat, Graaf van Egmontstraat, Laurens De Metsstraat, Neerhofstraat, Heldenlaan, Kasteelstraat, Molenkouter, Markt, Vestenstraat, Hospitaalstraat, Arthur Scheirisstraat, Firmin Bogaertstraat, Hoogstraat, Zavel, Stationsstraat, Stationsplein, Musselystraat, Nieuwstraat, Kazernstraat, Trapstraat, Gustaaf Schockaertstraat, Sint-Annastraat, Beggaardweg, Molenstraat, Meerlaan, Wolvenstraat, Kasteelpad
Locatie Arthur Scheirisstraat, Beggaardweg, Bruggenhoek, Désiré Van Den Bosschestraat, Elenestraat, Firmin Bogaertstraat, Graaf van Egmontstraat, Gustaaf Schockaertstraat, Heldenlaan, Hoogstraat, Hospitaalstraat, Kasteelpad, Kasteelstraat, Kazernstraat, Laurens De Metsstraat, Markt, Meerlaan, Molenkouter, Molenstraat, Musselystraat, Neerhofstraat, Nieuwstraat, Noordstraat, Sint-Annastraat, Stationsplein, Stationsstraat, Trapstraat, Vestenstraat, Wolvenstraat, Zavel (Zottegem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.02/41081/117.1
  • OO001668

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Stadskern Zottegem

Arthur Scheirisstraat, Beggaardweg, Bruggenhoek, Désiré Van Den Bosschestraat, Elenestraat, Firmin Bogaertstraat, Graaf van Egmontstraat, Gustaaf Schockaertstraat, Heldenlaan, Hoogstraat, Hospitaalstraat, Kasteelpad, Kasteelstraat, Kazernstraat, Laurens De Metsstraat, Markt, Meerlaan, Molenkouter, Molenstraat, Musselystraat, Neerhofstraat, Nieuwstraat, Noordstraat, Sint-Annastraat, Stationsplein, Stationsstraat, Trapstraat, Vestenstraat, Wolvenstraat, Zavel (Zottegem)

De stadskern van Zottegem situeert zich rondom de Markt waaraan het stadhuis, de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart en de voormalige dekenij zijn gelegen.

Is de omvattende bescherming van

Bedrijfsgebouw Sanitary Underwear Company S.A.

Gustaaf Schockaertstraat 7, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

In achterbouw bevindt zich een opmerkelijk gewapend-betonnen fabrieksgebouw van de "Sanitary Underwear Company S.A.", naar ontwerp van ingenieur De Puyseleere, gedateerd 1909 (en aldus een der eerste betonconstructies van ons land).

Brouwerij Gebroeders Crombé

Hospitaalstraat 10, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Nr. 10. Z.g. Brouwerij "Gebroeders Crombé". Aan straatzijde, herenhuis van twee en een halve bouwl. en drie trav., uit eind XIX-begin XX. Bakstenen gebouw met voorgevel bekleed met siergevelsteen, kleurig geheel. Begane grond bekleed met simili-natuursteen met imitatiebanden. Segmentboogvormige muuropeningen. Doorlopende onderdorpels. Bel-etage met centraal deurvenster met balkon. Segmentboogpoo

Bruine beuk Egmontpark

Zottegem, Zottegem, Zottegem (Zottegem)

In de tweede helft van de 19de eeuw werd op de historische site aansluitend bij het Egmontkasteel een park aangelegd. De bruine beuk vermeld op de inventarisatiefiche dateert uit deze periode.

Bruine beuk Egmontpark

Zottegem, Zottegem, Zottegem (Zottegem)

In de tweede helft van de 19de eeuw werd op de historische site aansluitend bij het Egmontkasteel een park aangelegd. De bruine beuk vermeld op de inventarisatiefiche dateert uit deze periode.

Burgerhuis

Heldenlaan 16, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Huis van drie bouwlagen, vijf traveeën onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel. Kordon vormende arduinen lekdrempels.

Burgerhuis

Hoogstraat 8, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Rijhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met bewaarde ordonnantie op de bovenverdieping. Rechthoekige vensters met lekdrempels van arduin, verbonden tot kordon op derde bouwlaag.

Burgerhuis

Kasteelstraat 35, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Burgerhuis met twee bouwlagen van vier traveeën onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde voorgevel.

Burgerhuis

Désiré Van Den Bosschestraat 31, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Huis met voortuin. Vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en lijstgevel.

Burgerhuis

Heldenlaan 14, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Drie en een halve bouwlaag, drie traveeën onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde, witbeschilderde lijstgevel; rechts poortrisaliet voorzien van imitatiehoekstenen en geaccentueerd door balkon met gesmeed ijzeren balustrade op consoles.

Geen afbeelding beschikbaar

Burgerhuis

Arthur Scheirisstraat 2, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Pittoresk burgerhuis, heden gebruikt als magazijn. Drie bouwlagen van vier traveeën onder zadeldak, uit eind 19de eeuw. Baksteenbouw op arduinen plint, gecementeerde begane grond onder geprofileerde puilijst, bel-etage bekleed met siergevelsteen; aflijnende hoekblokken.

Dekenij in rococostijl

Markt 4, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Fraai rococo huis van het dubbelhuistype met twee bouwlagen van negen traveeën onder steil zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 18de eeuw. Bepleisterde en beschilderde baksteenbouw op gecementeerde plint (19de eeuw).

Domein Egmontkasteel

Heldenlaan 92, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Het Egmontkasteel bevindt zich ten noordwesten van de Heldenlaan, ten noorden van het centrum van Zottegem. De in oorsprong middeleeuwse burcht maakte deel uit van een uitgebreide vestinggordel tussen de gebieden behorend aan de Franse kroon en het Duitse Keizerrijk. Het latere 16de-eeuwse kasteel, dat in de loop van de 18de en 19de eeuw gedeeltelijk werd getransformeerd, wordt omgeven door een park met onder andere een oude beuk en twee taxussen als relict van de tuinaanleg.

Eclectisch burgerhuis

Arthur Scheirisstraat 16, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Huis met twee bouwlagen van drie traveeën onder mansardedak, uit begin 20ste eeuw. Parement van siergevelsteen met kleurige lijsten, op arduinen plint.

Eclectisch herenhuis

Molenstraat 21, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Eclectisch herenhuis van het enkelhuistype met twee bouwlagen. Gecementeerde baksteenbouw voorzien van schijnvoegen, op afgeschuinde pseudo-rustica plint.

Gasthof De Zwaan

Stationsplein 11, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Hoekhuis met respectievelijk twee en vier traveeën aan weerszij van de afgesnuite hoektravee, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw; oorspronkelijk twee en een halve, heden vier bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak.

Gele paardenkastanje Egmontpark

Zottegem, Zottegem, Zottegem (Zottegem)

In de tweede helft van de 19de eeuw werd op de historische site aansluitend bij het Egmontkasteel een park aangelegd. De gele paardenkastanje vermeld op de inventarisatiefiche dateert uit deze periode.

Gesticht Onze-Lieve-Vrouw van Deinsbeke

Kasteelstraat 55, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Neogotisch complex gebouwd in 1883 naar ontwerp van de Oudenaardse architect Alphonse Vossaert.

Hemelboom Egmontpark

Zottegem, Zottegem, Zottegem (Zottegem)

In de tweede helft van de 19de eeuw werd op de historische site aansluitend bij het Egmontkasteel een park aangelegd. De hemelboom vermeld op de inventarisatiefiche dateert uit deze periode.

Herenhuis

Nieuwstraat 40, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Herenhuis, dubbelhuistype, van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met Louis Philippe inslag. Hoge plint van arduin.

Herenhuis

Heldenlaan 89, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Herenhuis van twee en een halve bouwlaag, zes traveeën onder zadeldak (leien), daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

Herenhuis

Arthur Scheirisstraat 4, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Herenhuis met drie bouwlagen van vier traveeën onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen sokkel.

Hoekhuis

Markt 22, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Hoekhuis met drie bouwlagen van vier traveeën (Markt) en zes traveeën (Arthur Scheirisstraat), onder afgesnuit zadeldak (mechanische pannen), uit de 19de eeuw.

Hoekhuis

Markt 12, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Hoekhuis met drie bouwlagen van zeven traveeën (Markt) en vijf traveeën (Stationsstraat), voorheen onder gebogen schilddak (leien), uit het vierde kwart van de 18de eeuw.

Hoekhuis

Heldenlaan 2-4, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Hoekhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw, rechts, met afgeschuinde hoektravee. Twee en een halve bouwlaag en respectievelijk vier, een en één travee onder afgewolfd dak met twee latere dakkapellen.

Hoekhuis

Bruggenhoek 24, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Hoekhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Hoekhuis met winkelpui

Stationsplein 6, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Hoekhuis met vier traveeën aan weerszij van de afgesnuite hoektravee en drie bouwlagen onder een mansardedak met dakvensters, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Zijgevel gemarkeerd door houten art-nouveaugetinte winkelpui en aansluitende bekronende erker (derde en vierde travee).

Hongaarse zilverlinde Egmontpark

Zottegem, Zottegem, Zottegem (Zottegem)

In de tweede helft van de 19de eeuw werd op de historische site aansluitend bij het Egmontkasteel een park aangelegd. De hangende zilverlinde vermeld op de inventarisatiefiche dateert uit deze periode.

Huis Ferdinand

Heldenlaan 18, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Huis van drie bouwlagen, drie traveeën onder zadeldak; centrale dakkapel met driehoekig fronton; daterend uit de eerste helft van de 20ste eeuw. De bel-etage wordt volledig ingenomen door een erker onder een ijzeren balustrade. Bovenverdieping met gevelbekleding van gekleurde faïencetegels.

Huizenrij

Arthur Scheirisstraat 15-27, 31, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Homogene wand met huizen van twee en een halve bouwlaag van twee of drie traveeën onder zadeldaken, uit eind 19de eeuw. Diverse parementen, sommige aangepast en vernieuwd.

Huizenrij

Arthur Scheirisstraat 1-13, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Homogene wand met bepleisterde en beschilderde panden met drie bouwlagen en wisselend aantal traveeën.

Ierse taxus Egmontpark

Zottegem, Zottegem, Zottegem (Zottegem)

In de tweede helft van de 19de eeuw werd op de historische site aansluitend bij het Egmontkasteel een park aangelegd. De Ierse taxus vermeld op deze inventarisatiefiche dateert uit die periode.

Italiaanse populier Egmontpark

Zottegem, Zottegem, Zottegem (Zottegem)

In de tweede helft van de 19de eeuw werd op de historische site aansluitend bij het Egmontkasteel een park aangelegd. De Italiaanse populier vermeld op de inventarisatiefiche dateert uit deze periode.

Japanse notenboom Egmontpark

Désiré Van Den Bosschestraat zonder nummer, Graaf van Egmontstraat zonder nummer, Heldenlaan zonder nummer (Zottegem)

In de tweede helft van de 19de eeuw werd op de historische site aansluitend bij het Egmontkasteel een park aangelegd. De Japanse notenboom dateert uit deze periode.

Laan van gekandelaarde platanen tussen vredesboom en heldenmonument

Heldenlaan zn (Zottegem)

Bij het oprichten van het oorlogsmonument in het centrum van Zottegem in 1921 werd ook beslist om 26 platanen en een vrijheidsboom aan te planten. Als vrijheidsboom werd een zomereik op het einde van de Neerstraat geplant die er kon uitgroeien als een opgaande boom. We tellen nu nog 20 platanen.

Marilandica populier Egmontpark

Zottegem, Zottegem, Zottegem (Zottegem)

In de tweede helft van de 19de eeuw werd op de historische site aansluitend bij het Egmontkasteel een park aangelegd. De Marilandica populier vermeld op de inventarisatiefiche dateert uit deze periode.

Oorlogsmonument ontworpen door Jules Vits

Heldenlaan zonder nummer, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Oorlogsmonument Eerste Wereldoorlog voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Zottegem.

Opgaande eik als vredesboom

Heldenlaan zn (Zottegem)

Bij het oprichten van het oorlogsmonument in het centrum van Zottegem in 1921 werd ook beslist om 26 platanen en een vrijheidsboom aan te planten. Als vrijheidsboom werd een zomereik op het einde van de Neerstraat geplant die er kon uitgroeien als een opgaande boom.

Overblijfsel van hospitaal

Hospitaalstraat 12, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Overblijfsel van het voormalig hospitaal. Huis met twee bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), 1662 gedateerd op de imposten van de poort, aanpassingen in de 19de en de 20ste eeuw.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Markt zonder nummer, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Kruiskerk gelegen ten noorden van het Marktplein. Zottegem was voorheen voor de bediening afhankelijk van Strijpen; in de 14de eeuw, zelfstandige parochie met gotische kruiskerk; in 1564 en 1645, geteisterd door brand en verwoestingen; enkel het koor en de middenbeuk bleven bewaard.

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie

Kasteelstraat 18, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Op de plaats van de oude pastorij werd in 1852 de nieuwe dekenij gebouwd. Het ontwerp was van bouwmeester Van Houcke terwijl Jan Engelen uit Ledeberg de aannemer was.

Rode bastaardpaardenkastanje Egmontpark

Zottegem, Zottegem, Zottegem (Zottegem)

In de tweede helft van de 19de eeuw werd op de historische site aansluitend bij het Egmontkasteel een park aangelegd. De rode bastaardpaardenkastanje vermeld op de inventarisatiefiche dateert uit deze periode.

Sint-Jorishof

Hospitaalstraat 2, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Twee bouwlagen van acht traveeën onder zadeldak, uit de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint. Kroonlijst en tandlijst. Rechthoekige muuropeningen.

Smeedijzeren gaslantaarn met houder

Markt zonder nummer, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

De openbare verlichting door middel van gaslantaarns zou te Zottegem na de zestiger jaren van de vorige eeuw ingevoerd zijn. De lantaarn schuin tegenover het stadhuis is het laatst bewaarde specimen in deze gemeente.

Stadhuis Zottegem

Markt 1, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Stadhuis uit 1862 naar ontwerp van Emile Vanhoecke-Peeters, zie gevelplaat met namen van toenmalig stadsbestuur en architect.

Stadswoning

Hoogstraat 9-11, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Opvallende lijstgevel van baksteen verrijkt met sierankers en kleurrijke faïencesteen voor de neggen en bogen, speklagen en friezen; middentravee uitlopend op torentje onder schilddak met vorstkam en windwijzer.

Stadswoning

Heldenlaan 6, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Rijhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met steile helling, uit de 19de eeuw.

Stadswoning

Hoogstraat 10, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Rijhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel gedateerd 1781 op een cartouche met voorts onleesbaar opschrift boven het breder getoogd middenvenster van de tweede bouwlaag.

Stadswoning

Markt 17, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Huis met twee en een halve bouwlaag van vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde baksteenbouw op arduinen plint.

Stadswoning

Kasteelstraat 43, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Huis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder licht gebogen zadeldak, daterend uit de 19de eeuw. Gecementeerde lijstgevel op lage plint van arduin

Stadswoning

Markt 19, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Drie traveeën breed huis met drie bouwlagen onder zadeldak, uit de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel.

Stadswoning

Heldenlaan 7, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Lijstgevel bekleed met picturaal aangewende gele en groene faïencetegels.

Stadswoning

Markt 9, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Eenvoudig huis met drie bouwlagen van twee traveeën onder zadeldak (leien), uit de 19de eeuw.

Treurhoningboom Egmontpark

Zottegem, Zottegem, Zottegem (Zottegem)

In de tweede helft van de 19de eeuw werd op de historische site aansluitend bij het Egmontkasteel een park aangelegd. De treurhoningboom vermeld op de inventarisatiefiche dateert uit deze periode.

Twee burgerhuizen

Heldenlaan 83-85, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Burgerhuis van twee bouwlagen, zes traveeën onder vrij steil zadeldak vermoedelijk opklimmend tot midden 18de eeuw, zie zandstenen gevelsteen, gedateerd 1751, links van poort.

Twee op stam gezette taxussen Egmontpark

Zottegem, Zottegem, Zottegem (Zottegem)

In de tweede helft van de 19de eeuw werd op de historische site aansluitend bij het Egmontkasteel een park aangelegd. De twee op stam gezette taxussen vermeld op de inventarisatiefiche dateren uit deze periode.

Twee op stam gezette taxussen Egmontpark

Zottegem, Zottegem, Zottegem (Zottegem)

In de tweede helft van de 19de eeuw werd op de historische site aansluitend bij het Egmontkasteel een park aangelegd. De twee op stam gezette taxussen vermeld op de inventarisatiefiche dateren uit deze periode.

Villa Cantaert

Bruggenhoek 1, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Op een figuratieve kaart van het Land van Aalst door Jacques Horenhault, daterend van het einde van de 16de eeuw, wordt ten noordoosten van het kasteeldomein een oude dorpsvijver afgebeeld. Op een gedeelte van de site waar zich destijds de vijver bevond – aan de naar het stadscentrum gerichte zijde van de Bettelhovebeek – werd omstreeks 1925 de villa Cantaert opgetrokken en de erbij horende tuin aangelegd.

Volkshuis

Markt 8, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Horecabedrijf met één travee en vier bouwlagen onder afgeknot piramidedak (leien) met gesmeed ijzeren vorstkam, uit begin 20ste eeuw.

Winkelhuis

Stationsstraat 48, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Gevelbekleding door middel van gele en bruine glazuurstenen. Fraaie Jugendstilpui.

Winkelhuis

Hoogstraat 39, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Lijstgevel van baksteen, voornamelijk witte met decoratief gebruik van blauwe voor speklagen, geometrische motieven en hoekbanden.

Winkelhuis

Stationsstraat 45, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Dubbelhuis van drie traveeën, drie en een halve bouwlaag onder zadeldak, uit de 19de eeuw. Arduinen plint. Gevel bekleed met gele en groene faïencetegels (eerste kwart van de 20ste eeuw).

Witte paardenkastanje Egmontpark

Zottegem, Zottegem, Zottegem (Zottegem)

In de tweede helft van de 19de eeuw werd op de historische site aansluitend bij het Egmontkasteel een park aangelegd. De witte paardenkastanje vermeld op de inventarisatiefiche dateert uit deze periode.

Beschrijving

De stadskern van Zottegem, gevormd door de Markt als kern met de daarbij aansluitende straten, is beschermd als stadsgezicht.

In het beschermingsdossier wordt de bescherming van het stadsgezicht als volgt gemotiveerd: als kern met de daarbij aansluitende straten, omwille van het historische belang van het nauwe en bochtige tracé van sommige straten (Kerkberg, Trapstraat, Nieuwstraat, Hospitaalstraat), de beeldbepalende waarde van de bebouwing rond de Markt en de beplantingen langs de Heldenlaan, alsook de waarde als perspectiefsluiters zoals de dekenij, stadhuis en de waarde van de nog homogene bebouwing aan het Stationsplein, gedeeltelijk aan de Markt en aan de Kasteelstraat.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000640, Geografisch pakket Zottegem (VAN DEN BOSSCHE H., 1981).

Waarden

Het stadscentrum van Zottegem, gevormd door de Markt als kern met de daarbij aansluitende straten, is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.