Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Sint-Andrieskapel met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Sint-Andrieskapel en omgeving

De Sint-Andrieskapel is met haar onmiddellijke omgeving beschermd als dorpsgezicht.

In het beschermingsdossier wordt de bescherming als volgt gemotiveerd: omwille van de visuele binding met de historisch belangrijke kapel en de perspectiefsluiting vanaf de Molenkouter.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000717, Sint-Andrieskapel (S.N., 1983).

Waarden

De Sint-Andrieskapel met onmiddellijke omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Is de omvattende bescherming van

Sint-Andrieskapel met linden

Sint-Andriessteenweg 38A (Zottegem)
Voormalig bedevaartsoord. Rechthoekig gebouw met driezijdige sluiting, in traditionele stijl onder zadeldak, uit de 17de tot 18de eeuw.

Twee kapellinden bij Sint-Andrieskapel

Strijpen (Zottegem)
Twee Hollandse lindes vormen de kapelbeplanting bij de Sint-Andrieskapel die oorspronkelijk uit meerdere bomen (vijf of zeven) heeft bestaan. De oudste kapelbomen zijn begin de jaren tachtig verwijderd en dit ten gevolge van stormschade en wegverbreding. Het is een oude traditie om lindebomen te planten bij een kapel. Bovendien staat de kapel met kapelbomen ook bij een kruispunt van wegen.