Kasseiweg Oude Kwaremont: onderdeel

Beschermd monument van 30-03-1995 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Kluisbergen
Deelgemeente Kwaremont
Straat Broektestraat, Schilderstraat, Ommegangstraat
Locatie Broektestraat, Ommegangstraat, Schilderstraat (Kluisbergen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/45060/109.1
  • 4.01/45060/156.1
  • OO001742

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kasseiweg Oude Kwaremont

Ommegangstraat zonder nummer, Schilderstraat zonder nummer, Keuzelingsstraat zonder nummer, Broektestraat zonder nummer, Kluisbergen (Oost-Vlaanderen)

Deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw. Om industrieel-archeologische redenen zijn de technische kenmerken van langs- en dwarsprofielen, de fundering en afboording van belang.

Beknopte karakterisering

Typologiekasseiwegen

Beschrijving

De kasseiweg 'Oude Kwaremont' is in twee delen beschermd als monument. Deze bescherming dateert van 30 maart 1995 en omvat de Broektestraat en grote delen van de Schilderstraat en Ommegangstraat.

Later dat jaar werd de bescherming uitgebreid tot de Keuzelingstraat en bijkomende delen in de Schilderstraat en Ommegangstraat.

Waarden

De 'Oude Kwaremont' (Broektestraat, Schilderstraat en Ommegangstraat) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Deze kasseiwegen getuigen van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw. Om industrieel-archeologische redenen zijn de technische kenmerken van langs- en dwarsprofielen, de fundering en afboording van belang.

historische waarde

Deze kasseiwegen zijn nog een van de laatste voorbeelden van een geplaveide wegverharding, een techniek die reeds ten tijde van de Romeinse militaire aanwezigheid werd toegepast bij de aanleg van heirbanen. Gedurende het 40-jarig bewind van Maria Theresia, van 1740 tot 1780, werden de eerste stenen wegen aangelegd.

sociaal-culturele waarde

De zeldzaam wordende kasseiwegen zijn zeer karakteristiek en geven aan het landschap een belangrijk, echt en onvervalst karakter. Ze worden door menig wandelaar, wielertoerist, wielrenner en sportliefhebber opgezocht om er zijn geliefde sport te beoefenen.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.