Appartementsgebouw Parc Résidence

Appartementsgebouw Parc Résidence met liftinstallatie en tuin

De bescherming omvat het appartementsgebouw Parc Résidence, de liftinstallatie en het voortuintje.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en industrieel-archeologische waarde van appartementsgebouw Parc Résidence, evenals van de liftinstallatie en het voortuintje als volgt werd gemotiveerd: "Het algemeen belang van het appartementsgebouw wordt gevormd door de historische waarde als eerste hoge bouw met appartementen te Gent. Het dateert van 1925 en werd ontworpen door architect Oscar Van de Voorde in een vrij eclectische stijl karakteristiek voor de jaren 1920 met siermotieven die de art-decostijl aankondigen. Ook stedenbouwkundig heeft het gebouw een grote waarde door zijn inplanting tegenover de grote vijver van het Citadelpark, zijn concave gevel met voortuintje en afbouwende skyline aan de Krijgslaan.
Het algemeen belang van de liftinstallatie blijkt vooral uit haar industrieel-archeologische waarde als goed bewaard voorbeeld van een liftinstallatie van de jaren 1920, van de firma ASEA met fraai uitgewerkte liftschacht vooraan en dienstlift achteraan en nog oorspronkelijk mechanisch gedeelte met ASEA-motoren in de machinekamer bovenaan.
Het algemeen belang van het voortuintje wordt gevormd door de historische waarde als trapeziumvormig tuintje tussen de straat en de doorrit voor de ingang, met omsluitend ijzeren hekjes op arduinen sokkel. Het werd samen ontworpen met het appartementsgebouw en vormt er stedenbouwkundig één geheel mee."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000824, Parc Résidence, advies KCML (1991).

Waarden

Het appartementsgebouw Parc Résidence, met inbegrip van de liftinstallatie en het voortuintje is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Krijgslaan 1-29 (Gent)
Het appartementsgebouw dateert van 1925 en was de eerste hoge bouw in Gent. Het ontwerp is van de hand van architect Oscar Van de Voorde. Gebouw op U-vormige plattegrond met gebogen voorzijde van vier traveeën, zes bouwlagen en een attiekverdieping onder plat dak.