Beschermd cultuurhistorisch landschap

Oudeberg en omgeving

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Schandpaal en Oudenberg met omgeving

De Oudenberg met omgeving te Geraardsbergen/Onkerzele is beschermd als landschap.

Waarden

Het landschap gevormd door den Oudenberg en zijn omgeving is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

in casu geschiedkundige waarde:

esthetische waarde

Is de omvattende bescherming van

Herberg 't Hemelrijk

Oudeberg 2 (Geraardsbergen)
Dubbelhuis met twee bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak, uit de 19de eeuw. Witgeschilderde, verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Oudeberg

Oudeberg (Geraardsbergen)
Neobarokke kapel, gelegen op het hoogste punt van de Oudeberg.

Kasteel Oudeberg

Oudeberg 3 (Geraardsbergen)
In een grote tuin gelegen dubbelhuis met twee bouwlagen van vijf traveeën onder schilddak met gesmeed ijzeren vorstkam, uit eind 19de eeuw. Achter het gebouw, éénlaagse stalvleugel met acht ongelijke traveeën onder mansardedak.

Muur van Geraardsbergen en kasseiweg Oudebergstraat

Muur, Oudeberg, Oudebergstraat (Geraardsbergen)
Deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw.

Oudenberg

Driepikkel, Edingseweg, Klein-Frankrijkstraat, Kloefstraat, Muur, Onkerzelestraat, Oude Steenweg, Oudeberg, Oudebergstraat, Pachtersstraat (Geraardsbergen)
De omgeving van Geraardsbergen is heuvelachtig met steile en hoge hellingen waaronder de beboste Oudenberg. Deze berg ligt op een langgestrekte heuvelkam, de Buizemont, die parallel loopt aan de Dender en waarop Geraardsbergen is ontstaan.