Oudeberg en omgeving

Beschermd cultuurhistorisch landschap van 08-03-1940 tot heden

Gemeente Geraardsbergen
Deelgemeente Geraardsbergen
Straat Oude Steenweg, Oudebergstraat, Muur, Oudeberg, Driepikkel, Klein-Frankrijkstraat
Locatie Driepikkel, Klein-Frankrijkstraat, Muur, Oude Steenweg, Oudeberg, Oudebergstraat (Geraardsbergen)

• 4.03/41018/101.1
  • 4.03/41018/112.1

Oudenberg en omgeving

Driepikkel, Klein-Frankrijkstraat, Muur, Oude Steenweg, Oudeberg, Vierwindenstraat (Geraardsbergen)

Het beschermde dorpsgezicht strekt zich uit over de Oudeberg en zijn omgeving. De Oudeberg is een beboste helling waartegen de stad Geraardsbergen zich gevormd heeft.

Oudenberg

Driepikkel, Edingseweg, Klein-Frankrijkstraat, Kloefstraat, Muur, Onkerzelestraat, Oude Steenweg, Oudeberg, Oudebergstraat, Pachtersstraat (Geraardsbergen)

De omgeving van Geraardsbergen is heuvelachtig met steile en hoge hellingen waaronder de beboste Oudenberg. Deze berg ligt op een langgestrekte heuvelkam, de Buizemont, die parallel loopt aan de Dender en waarop Geraardsbergen is ontstaan.

Herberg 't Hemelrijk

Oudeberg 2, Geraardsbergen (Oost-Vlaanderen)

Dubbelhuis met twee bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak, uit de 19de eeuw. Witgeschilderde, verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Oudeberg

Oudeberg zonder nummer, Geraardsbergen (Oost-Vlaanderen)

Neobarokke kapel, gelegen op het hoogste punt van de Oudeberg.

Kasteel Oudeberg

Oudeberg 3, Geraardsbergen (Oost-Vlaanderen)

In een grote tuin gelegen dubbelhuis met twee bouwlagen van vijf traveeën onder schilddak met gesmeed ijzeren vorstkam, uit eind 19de eeuw. Achter het gebouw, éénlaagse stalvleugel met acht ongelijke traveeën onder mansardedak.

Muur van Geraardsbergen en kasseiweg Oudebergstraat

Muur zonder nummer, Oudeberg zonder nummer, Oudebergstraat zonder nummer, Geraardsbergen (Oost-Vlaanderen)

Deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw.

De Oudenberg met omgeving te Geraardsbergen/Onkerzele is beschermd als landschap.

Waarden

Het landschap gevormd door den Oudenberg en zijn omgeving is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

esthetische waarde

in casu geschiedkundige waarde: