Beschermd cultuurhistorisch landschap

Gebied tussen Guilleminbrug en stuwsluis van de Dender

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden (voorlopige gedeeltelijke opheffing)

Gebied tussen de Guilleminbrug en stuwsluis van de Dender
voorlopige opheffingsbesluiten: 14-03-2024  ID: 15323

Landschap tussen Guilleminbrug en stuwsluis van de Dender

Beschrijving

Een deel van de Denderloop tussen de Guilleminbrug en de stuwsluis te Geraardsbergen is beschermd als landschap. Een deel van dit gebied is ook gekend als ‘De Bleek’. Het sluis- en stuwenstelsel op de Dender, dat later werd beschermd als monument, maakt deel uit van het beschermde landschap.

Op 14 maart 2024 werd een deel van het beschermde landschap van het gebied tussen de Guilleminbrug en de stuwsluis van de Dender voorlopig opgeheven omdat de erfgoedwaarden onherstelbaar zijn aangetast of verloren gegaan. Het voormalige recreatiedomein 'Den Bleek' wordt uit de bescherming gehaald. De oude bleekweiden transformeerden tot een recreatiedomein met parking, zwembad en sportvelden.

Waarden

Het landschap gelegen tussen de Giulleminbrug en de stuwsluis van de Dender is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

esthetische waarde

Sasweg (Geraardsbergen)
Het gebied tussen de Guilleminbrug en de stuwsluis van de Dender te Geraardsbergen, ten zuiden van het centrum, omvat een deel van de Denderloop, het sluis- en stuwenstelsel op de Dender en het recreatiedomein De Bleek op de linkeroever van de Dender.

Is de omvattende bescherming van

Sluis- en stuwenstelsel

Het huidige sluizencomplex uit 1868 is de vervanging van een schutsluis met twee puntdeuren. De huidige sluis is een combinatie van een grote en een kleine stuw. Op het eilandje staat een bakstenen sluiswachtershuisje.