Witte paardenkastanjes en winterlinde

Beschrijving

De twee witte paardenkastanjes (Aesculus hippocastanum) en een winterlinde (Tilia cordata op het kruispunt van de Dorpsstraat en de Kapelstraat, naast een eeuwenoude kapel gewijd aan de Verlosser en hun onmiddellijke omgeving zijn beschermd als monument.

Waarden

Twee witte paardenkastanjes (Aesculus hippocastanum) en één winterlinde (Tilia cordata), evenals een zone die wordt gevormd door drie cirkelvormige zones, met een respectievelijke straal van 27,5 meter, 28,5 meter en 27,5 meter rondom de genoemde bomen met enkele uitsluitingen van de afbakening, zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De bomen staan aan een kruispunt van wegen en vormen een historische eenheid met een religieus bouwkundig element, namelijk de Kapel van de Verlosser. Deze kapel werd gebouwd tussen 1692 en 1699 in opdracht van de heer van Neerlinter en zijn vrouw. Op deze plaats was sinds 1653 een grote volksdevotie ontstaan voor een beeld van Jezus Christus beladen met zijn kruis. Het beeld hing op aan een eik. De site die gevormd wordt door de kapel en de omgevende bomen is ingericht als ontmoetingsplaats. Zij had een belangrijke religieuze betekenis. Tot in de 18e eeuw was er in de omgeving veel bos aanwezig, daarna stond de kapel als opvallend herkenningspunt in een open landschap. De omliggende bebouwing is 20ste-eeuws.

artistieke waarde

Vanuit de Kapelstraat en de Dorpsstraat komende van Neerlinter staat de Kapel van de Verlosser op een hoogte. De drie bomen rond de kapel zijn een baken omdat zij in de zichtas staan van beide straten. De bomen en de meidoornhaag op de steilrand erachter versterken het beeld van de historische kapel.

Is de omvattende bescherming van

Kapel van de Verlosser

Dorpsstraat (Kortenaken)
Kleine barokke constructie op een octogonale plattegrond, opgetrokken uit bak- en zandsteen en afgedekt met een gebogen piramidale bedaking uitlopend op een kleine peerspits, uit 1692-1699.

Twee witte paardenkastanjes en een winterlinde bij kapel van de Verlosser Zaligmaker

Dorpsstraat , Kapelstraat (Kortenaken)
Op het kruispunt van de Dorpsstraat en de Kapelstraat te Ransberg en Hoeleden (beide deelgemeenten van Kortenaken) bevindt zich een eeuwenoude kapel gewijd aan de Verlosser die omringd is door twee witte paardenkastanjes (Aesculus hippocastanum) en één winterlinde (Tilia cordata).