Parochiekerk Sint-Pieters-Banden en Sint-Berlindis: interieur

Gemeente Zottegem
Straat Parkstraat
Locatie Parkstraat 2A (Zottegem)

Parochiekerk Sint-Pieters-Banden en Sint-Berlindis

Parkstraat 2A, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

De neogotische parochiekerk werd van 1848 tot 1855 opgetrokken naar ontwerp van architect Jan-August Clarisse en is gelegen op een perceel met een leilindenrij.

Beschrijving

Het neogotisch interieur van de parochiekerk Sint-Pieters-Banden en Sint-Berlindis is beschermd als monument.

Waarden

Het neogotisch interieur van de kerk Sint-Pietersbanden en Sint-Berlindis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

- Tafel van het hoofdaltaar, ontworpen door Jan-August Clarysse en vervaardigd door Petrus Sarrot uit Tielt; rode marmer met gepolychromeerd halfverheven beeldhouwwerk;
- Tabernakel en retabel van het hoofdaltaar van beeldhouwer Mathias Zens; verguld tabernakel; retabel met centrale kielboog en aan weerzijden taferelen in gepolychromeerd halfverheven beeldhouwwerk;
- Geschilderde muurdrapering in de koorapsis, ontworpen door Jan-August Clarysse, met bovenaan symbolische voorstellingen in uitgespaarde nissen;
- Muurschilderingen van Mathias Zens bij koor en zijaltaren: op pijlerbundels en gewelven; neogotische geschilderde motieven;
- Twee koorgestoelten van 1856 en een cathedra en gestoelte van 1858 door de Antwerpenaar Goemans;
- Gepolychromeerde beelden aan de pijlers tussen koor en zijaltaren, vermoedelijk door beeldhouwer J.-B. Van Biesbroeck uit Gent;
- Rechter zijaltaar van de Heilige Berlindis, ontworpen door Jan-August Clarysse; marmeren tafel van 1856 door Petrus Sarrot uit Tielt met onderaan gepolychromeerde Kruisafneming; houten altaar bekroond met pinakels door J.-B. Van Biesbroeck, met gepolychromeerde beelden; zijnissen met gepolychromeerde beelden (Heilige Berlindis en Heilige Cornelius);
- Linker zijaltaar van Jezus, Maria en Heilige Jozef door J.-B. Van Biesbroeck, met centraal gepolychromeerd beeld van Onze-Lieve-Vrouw en in de top kleiner Mariabeeld; beelden aan weerszijden (Heilige Petrus en Heilige Franciscus Xaverius);
- Communiebank van eikenhout, door Mathias Zens, met symbolische voorstellingen;
- Biechtstoel van 1855-1857 door de Gentse architect en beeldhouwer Charles Bruggeman, beelden op de hoeken (Heilige Petrus en Heilige Paulus);
- Preekstoel (maker onbekend): vier evangelisten met attributen; panelen in halfverheven beeldhouwwerk;
- Kruisweg: in 1881 van Mathias Zens; driedimensionele staties in nissen waarvan de oorspronkelijke polychromie recent werd vrij gelegd en hersteld;
- Orgel (beschermd monument koninklijk besluit 04.03.1980) van 1855 door de Gentse orgelbouwer Louis Lovaert; ontwerp van orgelkas door Jan-August Clarysse;
- Doopvont van onversierd arduin, met op het dekselleliemotieven als ijzerbeslagwerk;
- Kerkvloer met kruis- en ruitpatronen in witmarmeren tegels; koorvloer met repetitief wit leliemotief in gevlochten cirkelpatroon op rode achtergrond;
- Glasramen: zonder motieven (schip); decoratieve patronen (koorglasramen).