Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesgrot

Besluiten

Parochiekerk Sint-Pietersbanden en Sint-Berlindis met neogotisch interieur en Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrot

De Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrot en het bijhorend perceel zijn beschermd als monument.

Waarden

De Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrot met bijhorend perceel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

- Een mooi voorbeeld van zogenaamde cementrustiek en toebehorend aan het klooster van de zusters van de Heilige Franciscus van 1875;
- Bakstenen, met klimop begroeide scheidingsmuur met ingangshek, afgezet met rotswerk;
- Kapel op begane grond waarvan wanden en plafond bekleed zijn met imitatie rotswerk en druipstenen; met klimop begroeide kapelingang;
- Kunstmatige 'berg' met rotswerk boven de kapel, met begroeiing en Mariabeeld in nis met beeld van geknielde Bernadette ervóór;
- Haag als afscheiding van de paden naar de kapel en naar de beelden erboven.

Grotstraat (Zottegem)
August De Rouck liet achteraan de kerk het klooster bouwen, dat in 1875 door de zusters van Sint-Franciscus werd betrokken. Van het klooster maakt ook een Lourdesgrot deel uit. De grot is een mooi voorbeeld van zogenaamde cementrustiek zoals die werd toegepast aan bedevaartplaatsen.