Ryhovesteen

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Zogenaamde "Ryhovesteen" naar de belangrijke Gentse familie de la Kethulle, Heren van Ryhove die het huis bewoonden in de 15de en de 16de eeuw. Historisch belangrijk gebouw als vergaderzaal der Calvinisten en gevangenis door Katholieken tijdens het Calvinistisch bewind van Jan van Hembyze en Frans van Ryhove (1577-1584).

Ryhovesteen

Onderstraat 22 (Gent)
Oorspronkelijk steen uit de 13de eeuw, zogenaamd Braemsteen, aangepast in de 16de, 18de tot 19de eeuw. Voorgevel met trapgevel van vier traveeën met twee bouwlagen, opgetrokken uit Doornikse steen met recentere verankerde bakstenen geveltop. Achtergevel in Doornikse steen met trapgevel met zadeldakjes, uit de 13de eeuw. Overige gebouwen opklimmend tot de 16de eeuw: links bakstenen bijbouw met trapgevel, achterin gelegen stallen aan de binnenplaats en een diephuis met trapgevel, aanleunend links bij de voorgevel.

Wordt opgevolgd door

Ryhovesteen