Stadswoning

Woningen

Beschrijving

De bescherming omvat de stadswoning, in de kern opklimmend tot de 17de eeuw. De Sint-Katelijnestraat met aanpalende panden in de Goudstraat en de Gelukstraat is volgens hetzelfde ministerieel besluit van 24 juni 1993 beschermd als stadsgezicht.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van het huis Sint-Katelijnestraat 10-12 als volgt werd gemotiveerd: "als architectuurhistorische getuige van een 17de-eeuwse traditionele bak- en zandsteenconstructie met aanpassingen in empirestijl uit het begin van de 19de eeuw."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000848, Sint-Katelijnestraat en aanpalende panden in de Goud- en Gelukstraat, advies KCML (1993).

Het huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu documentaire waarde:

Stadswoning

Sint-Katelijnestraat 10-12 (Gent)
Huis met trapgevel met 7 trappen en topstuk; vier traveeën met twee bouwlagen en zadeldak, in kern opklimmend tot de 17de eeuw; bepleisterd en voorzien van nieuwe vensters in de eerste helft van de 19de eeuw.