Sint-Adriaansabdij: Canadapopulier

Beschermd monument van tot ( opheffing)

definitieve opheffingsbesluiten: 16-11-2022  ID: 15083

Canadapopulier
voorlopige opheffingsbesluiten: 22-06-2022  ID: 15041

Canadapopulier

Beschrijving

De Canadapopulier in het zuidoosten van het park bij de Sint-Adriaansabdij te Geraardsbergen was beschermd als monument. Deze boom behoorde ook tot de als stadsgezicht beschermde site van de Sint-Adriaansabdij.

De bescherming als monument van de Canadapopulier in het Abdijpark werd op 16 november 2022 opgeheven omdat de erfgoedwaarden onherstelbaar zijn aangetast of verloren gegaan.

Waarden

De Canadapopulier in het Abdijpark was beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

in casu esthetische waarde: : Het is een mooi gevormde driestammige populier.
De boom heeft een nagenoeg gaaf en ongeschonden voorkomen en is ook door zijn hoogte (circa 38 meter) en zijn enorme omtrek (856 centimeter) een uitzonderlijk exemplaar met een unieke en bijzondere schoonheidswaarde.

wetenschappelijke waarde

De Populus x canadensis cv. 'Marilandica' heeft een respectabele stamomtrek van 856 centimeter. Voorzichtig kan gesteld worden dat deze boom ongeveer 200 jaar oud is. De levensverwachting van deze kloon is hoger dan van de meeste andere Euramerikaanse populieren.
De 'Marilandica' is een zeer oude populierenkloon, die in Vlaanderen veel werd aangeplant, maar die nu verdrongen is door meer productieve klonen. In Vlaanderen is hij onder meer gekend in de volksmond als onder andere 'Vrouwelijke Gek', 'Gentenaar' en 'Achtkanter' omwille van de lijsten op de jonge, krachtige scheuten.

Canadapopulier in park Sint-Adriaansabdij

Abdijstraat (Geraardsbergen)
De Canadapopulier groeide als een dominant exemplaar in een bosje in het zuidoosten van het park dat werd aangelegd op de plaats van de voormalige Sint-Adriaansabdij, ten noorden van het stadscentrum van Geraardsbergen.