Beschermd cultuurhistorisch landschap

Parochiekerk Sint-Jan in d'Olie: kerkhof en kerkhofmuur

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Parochiekerk Sint-Jan-in-de-Olie met kerkhof en kerkhofmuur

Het kerkhof en de kerkhofmuur van de parochiekerk Sint-Jan in d'Olie is beschermd als landschap.

Waarden

Het kerkhof en de kerkhofmuur van de vermelde kerk zijn beschermd als landschap omwille van het algemeen belang.

Is de omvattende bescherming van

Opgaande bruine beuk als vredesboom

Zulzekestraat (Kluisbergen)
In de zuidoosthoek van het kerkhof, staat langs de straatkant een markante grote rode beuk, geplant in 1919 als vrijheidsboom. De boom werd zéér dicht geplant bij de kerkhofmuur. Tijdens dorpsherwaarderingswerken werd de wortelzone en stambasis met een booggewelf uitgespaard in de kerkhofmuur.

Parochiekerk Sint-Jan in d'Olie met omringend kerkhof

Naar het oosten georiënteerde dorpskerk met Heilig Kruis als tweede patroon. Kerkkoor ingeplant aan de straatzijde en voorgevel gericht naar de hoeve Hof ten Hove. Omringend ovaalvormig oud kerkhof met bakstenen kerkhofmuur.

Vlaamse Ardennen van Koppenberg tot Kluisberg

Berchem, Kwaremont, Ruien, Zulzeke (Kluisbergen), Etikhove, Nukerke (Maarkedal), Melden (Oudenaarde), Ronse (Ronse)
De ‘West-oostelijke heuvelkam’ strekt zich in dit gebied uit vanaf het Kluisbos (Kluisbergen) over de kam van Heynsdale (met Heynsdalebos), de Hotond (met Hotondbos-Scherpenberg), de heuvelkam van de Zandstraat en van de Ommegangstraat tot Bois Joly (Ronse). De zone ‘Plateaurand’ sluit aan bij de Pleistocene Scheldevallei en vormt een overgang naar de West-oostelijke heuvelkam. Tot deze fysische entiteit behoren onder andere het Koppenbergbos en het Elenebos. Het gebied ‘Kwaremont en omgeving’ betreft de dorpskern van Kwaremont, de Paterberg en Waaienberg, en ook het Feelbos, Beiaardbos en Ingelbos. Tot het pleistocene Scheldeterraslandschap van Berchem-Melden behoren ‘Paddenbroek’ en ‘Waarde’. Het betreft laaggelegen, natte tot vochtige grasland- en moerasgebieden.