Katholieke jongensschool

Katholieke Jongensschool

De bescherming omvat de voormalige Katholieke Jongensschool.

Waarden

De voormalige Katholieke Jongensschool is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als typisch schoolgebouwen directiegebouw in een sobere neogotische baksteenarchitectuur aansluitend bij de Sint-Lucastraditie, in zijn geheel ontworpen door architect Fr. Van Hove in 1911, nog gekenmerkt door trapgevels en decoratieve boogfriezen doch met enkele modernistische innovaties als de brede schuiframen ter verlichting van de klaslokalen en de verluchtingskanalen die schuilgaan in de gevelpilasters met typische bekroning.

artistieke waarde

van de sobere doch zeer homogene neogotische architectuur en het functionele interieur met kleurrijke, in geometrisch patroon uitgewerkte tegelvloeren en monumentale trappen in arduin met smeedijzeren leuning.

Sint-Theresiastraat 1-3 (Gent)
De jongensschool in de Gentse volkswijk de Muide werd gebouwd in 1911 in een sobere neogotische baksteenarchitectuur naar plannen van bouwmeester Fr. Van Hove, uitgevoerd door aannemer E. Wyckaert. Het gebouwencomplex omvat een directie- en schoolgebouw gegroepeerd in U-vorm omheen de speelplaats.