Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Rijksmiddelbare school met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Besluiten

Rijksmiddelbare School: gevels en bedaking hoofdgebouwen en voorgevel, noordgevel, bedaking dienstgebouwen en omgeving

De Rijksmiddelbare school met haar onmiddellijke omgeving is beschermd als stadsgezicht.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “De Rijksmiddelbare School met haar onmiddellijke omgeving is beschermd als stadsgezicht omwille van de stadsbeeldbepalende waarde van het hoofdvolume aan de Begijnhofkaai en van de gevels der bijgebouwen met aanpalende kleinschalige stadshuizen in de Wegvoeringstraat en de beide hoeken met de Grotestraat.”

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, DB000641, Rijksmiddelbare school (S.N., 1981).

Waarden

De Rijksmiddelbare School, met haar onmiddellijke omgeving, is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Is de omvattende bescherming van

Grotestraat 29 (Geraardsbergen)
Voormalig dubbelhuis van drie traveeën en twee verdiepingen onder een zadeldak (kunstleien), uit midden 18de - derde kwart 18de eeuw.

Hoekhuis

Grotestraat 37 (Geraardsbergen)
Hoekhuis van twee verdiepingen en mezzanino, onder een schilddak, waarvan de steile dakhelling en het volume wijzen op een oudere kern.

Hoekhuis

Wegvoeringstraat 28 (Geraardsbergen)
Hoekhuis met afgesnuite hoek en aansluitend rijhuis met twee verdiepingen en rechthoekige muuropeningen uit de 19de eeuw.

Rijksmiddelbare school

Begijnhofkaai 10, Wegvoeringstraat 7 (Geraardsbergen)
Rijksmiddelbare school gebouwd ter plaatse van het in 1880 gesloopte begijnhof, ingehuldigd in 1883. Neoclassicistisch hoofdgebouw en dienstgebouwen met uitbreidingen uit de 20ste eeuw.