Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Voorspraak met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kapel Onze-Lieve-Vrouw-Voorspraak met omgeving

Waarden

De omgeving van de kapel Onze-Lieve-Vrouw Voorspraak is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Is de omvattende bescherming van

Capelle-huyseken

Akkerstraat 1 (Aalter)
Bewakershuisje van de kapel van Onze-Lieve-Vrouw Voorspraak, ingeplant op de hoek met Grote-Kapellestraat, rechts van de kapel. 18de-eeuws huisje waar onder meer kaarsen voor de bedevaarders verkocht werden.

Grote-Kapellestraat 36 (Aalter)
Hoeve met losse bestanddelen op omhaagd en met gras begroeid erf en boomgaard met gerenoveerde boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak, opklimmend tot begin 18de eeuw en grote bakstenen schuur onder zadeldak van 1890.

Jonge opgaande linde als kapelboom

Grote-Kapellestraat (Aalter)
De oude kapellinde werd in 2004 naar aanleiding van de restauratie aan de kapel vervangen. Het is nu een jonge opgaande lindeboom.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Voorspraak

Bedevaartkapel gebouwd in 1735 na de miraculeuze genezing van de negenjarige jongen Petrus B. Cardon door een Onze-Lieve-Vrouwebeeldje in een boom bij de naastliggende hoeve van de familie Cardon. Gebouw op rechthoekige plattegrond, met twee traveeën onder zadeldak met vorstkam en zeshoekig houten dakruitertje onder hoge leien naaldspits.