Beschermd monument

Watermolen Heersemmolen en hoevecomplex

Watermolen, hoevecomplex en omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 16-07-1993  ID: 2538

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de watermolen Heersemmolen en het bijhorende hoevecomplex. De molen en omgeving zijn als dorpsgezicht beschermd.

Het beschermingsdossier motiveert de industrieel-archeologische waarde van het watermolen- en hoevecomplex als volgt: "als 19de-eeuwse molen met bijzonder maalvloer- en by-passconstructie, in een 17de-eeuws gebouw, gecombineerd met 17de-eeuwse woning en 19de-eeuwse schuur en stallingen."

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000771, Watermolen en hoevecomplex met onmiddellijke omgeving (DE SCHEPPER J., 1993).

Waarden

Watermolen en hoevecomplex is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Is de bescherming van

Leuvenstraat 53, 55, 57, 59, 61, 63 (Herent)
De watermolen is een 17de-eeuws gebouw met 17de-eeuwse en 19de- eeuwse uitbreiding. Het maalwerk is van de tweede helft van de 19de eeuw. Evenwijdig met dit volume en verbonden met een houten gesloten brug, zijn er een hooischuur en stallen.