Watermolen Heersemmolen en hoevecomplex

Gemeente Herent
Deelgemeente Veltem-Beisem
Straat Leuvenstraat
Locatie Leuvenstraat 53-63 (Herent)

Leuvenstraat 53-63, Herent (Vlaams-Brabant)

De watermolen is een 17de-eeuws gebouw met 17de-eeuwse en 19de- eeuwse uitbreiding. Het maalwerk is van de tweede helft van de 19de eeuw. Evenwijdig met dit volume en verbonden met een houten gesloten brug, zijn er een hooischuur en stallen.

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de watermolen Heersemmolen en het bijhorende hoevecomplex. De molen en omgeving zijn als dorpsgezicht beschermd.

Het beschermingsdossier motiveert de industrieel-archeologische waarde van het watermolen- en hoevecomplex als volgt: "als 19de-eeuwse molen met bijzonder maalvloer- en by-passconstructie, in een 17de-eeuws gebouw, gecombineerd met 17de-eeuwse woning en 19de-eeuwse schuur en stallingen."

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000771, Watermolen en hoevecomplex met onmiddellijke omgeving (DE SCHEPPER J., 1993).

Waarden

Watermolen en hoevecomplex is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde