Pomp van 't Zand

Pomp van 't Zand

De bescherming omvat de pomp van 't Zand, een waterpomp uit 1835-36 ontworpen door Louis Roelandt.

Waarden

De pomp van 't Zand, gelegen op de openbare kruising van de Brusselsepoortstraat en Lievenspoortstraat is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, sociaal-culturele waarde

als fraai voorbeeld van een openbare pomp van 1835-36 en als sculpturaal huldebetoon aan België, een ontwerp van architect L. Roelandt en gerealiseerd in arduin door beeldhouwer Ph. Parmentier.

Pomp van 't Zand

Brusselsepoortstraat (Gent)
Monumentale “pomp van ’t Zand”, gelegen op de voormalige plaats "ten cruce" of "aan het kruis" genoemd naar het kruis dat zich daar in de middeleeuwen bevond. Na de supprimering van verscheidene waterstraatjes naar de Schelde, werd het kruis in 1835 vervangen door een waterput met een monumentale pomp. De stad liet een put boren door meester, metser J.B. Hosten en stadsarchitect L. Roelandt ontwierp als hulde aan het pas opgerichte koninkrijk België een militaire praalpomp. De uitvoering van het ontwerp, goedgekeurd op 11 mei 1836, werd toegewezen aan steenkapper P. Parmentier.