Pomp van 't Zand

Straat Brusselsepoortstraat
Locatie Brusselsepoortstraat zonder nummer (Gent)

Pomp van 't Zand

Brusselsepoortstraat zonder nummer, Gent (Oost-Vlaanderen)

Op het driehoekig pleintje gevormd door de splitsing van de Brusselsepoortstraat en de Lange Violettestraat, voor de voormalige kazerne Cdt. Jonkheer de Hollain en de door L. Roelandt gebouwde militaire rijschool, staat de monumentale “pomp van ’t Zand”.

De bescherming omvat de pomp van 't Zand, een waterpomp uit 1835-36 ontworpen door Louis Roelandt.

Waarden

De pomp van 't Zand, gelegen op de openbare kruising van de Brusselsepoortstraat en Lievenspoortstraat is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, artistieke waarde, historische waarde

als fraai voorbeeld van een openbare pomp van 1835-36 en als sculpturaal huldebetoon aan België, een ontwerp van architect L. Roelandt en gerealiseerd in arduin door beeldhouwer Ph. Parmentier.