Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Watermolen Heersemmolen en hoevecomplex met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Watermolen, hoevecomplex en omgeving

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de watermolen Heersemmolen met de omgeving. De molen is gesitueerd aan de scheiding tussen uitstrekte vlakke velden en een boomrijk gebied op de westelijke oever van de Molenbeek, die voor de aanleg van de Vaart, uitmondde in de Dijle ter hoogte van Rijmenam. De molen en bijhorend hoevecomplex zijn eveneens als monument beschermd.

Het beschermingsdossier motiveert de industrieel-archeologische waarde van de onmiddellijke omgeving van de watermolen als volgt: "als historische watermolinotoop met hooggelegen by-pass."

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000771, Watermolen en hoevecomplex met onmiddellijke omgeving (DE SCHEPPER J., 1993).

Waarden

Watermolen en hoevecomplex met omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Watermolen Heersemmolen en hoevecomplex

Leuvenstraat 53-63 (Herent)
De watermolen is een 17de-eeuws gebouw met 17de-eeuwse en 19de- eeuwse uitbreiding. Het maalwerk is van de tweede helft van de 19de eeuw. Evenwijdig met dit volume en verbonden met een houten gesloten brug, zijn er een hooischuur en stallen.

Silsombos

Veltem-Beisem (Herent), Kampenhout, Nederokkerzeel (Kampenhout), Erps-Kwerps (Kortenberg)
Het gebied Silsombos is gelegen ten oosten van Kortenberg en strekt zich van west naar oost uit vanaf de dorpskernen van Erps en Kwerps tot en met de vallei van de Molenbeek nabij Veltem. Naar het noorden reikt het gebied tot bij het gehucht Relst met het kasteel Ter Loonst. Centraal in de ankerplaats ligt Silsombos, met daarbij het neoclassistische kasteel en park van Wilre en neotraditionele kasteel en park van Ter Balk, beiden met middeleeuwse kern. Centraal door het gebied loopt de vallei van de Molenbeek. De twee bij elkaar geleden dorpskernen Erps en Kwerps, zijn opvallend.