Netwerk van geschoren haag

Netwerk van doorgeschoten, geschoren haag

Beschrijving

Het netwerk van doorgeschoten, geschoren haag te Hillegem is beschermd als monument. Een zone van 10 meter aan beide zijden van de haag is mee opgenomen in de bescherming.

Waarden

Het netwerk van doorgeschoten, geschoren haag evenals de zone van 10 meter aan beide zijden van de haag is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

Het gaat om een geschoren haag van eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), tweestijlige meidoorn (Crataegus laevigata) en gladde iep (Ulmus minor). De soorten zijn zuivere vertegenwoordigers van hun soort en vormen daardoor ook een genenreservoir voor verdere aanplant in de regio.

historische waarde

De vroegere beheervorm is nog zichtbaar en het is nog duidelijk dat de haag gebruikt werd als veekering. Op de berm van de holle weg werd deze beplanting eveneens gebruikt om het talud vast te leggen en om erosie te bestrijden.

Netwerk van geschoren hagen

Diepestraat (Herzele)
De oude hagen bevinden zich op de berm van een onverharde holle weg (Diepestraat) en aansluitend op de grens van enkele weiden ten noordwesten van Hillegem. Het gaat om een structuur van geschoren hagen met achterstallig onderhoud van eenstijlige meidoorn (Crataegus monigyna), tweestijlige meidoorn (Crataegus laevigata) en gladde iep (Ulmus minor).

Is de omvattende bescherming van

Boomkapelletje in eik

Boomkapelletje aan hoek Diepestraat met Nieuwpoortmolenstraat. Houten Mariakapelletje opgehangen aan een eik bij een kruispunt van veldwegen naast twee zitbanken met uitzicht op akkergrond.