Parochiekerk Sint-Bartholomeus: orgel

Gemeente Herzele
Straat Hillegemplein
Locatie Hillegemplein 1 (Herzele)

Parochiekerk Sint-Bartholomeus

Hillegemplein 1, Herzele (Oost-Vlaanderen)

Basilicale neogotische kerk van 1877-1880, naar ontwerp van architect Edmond Serrure, ter vervanging van een kerk van 1108, vernieuwd in 1787, afgebroken in 1876; de toren bleef bewaard. De huidige toren dateert van 1890 naar ontwerp van architect Jules Goethals (Aalst). Omringend, ommuurd kerkhof.

Beschrijving

De bescherming omvat het orgel van Pierre-Charles Van Peteghem in de parochiekerk Sint-Bartholomeus. De omgeving van de kerk, de oude pastorie, Ledebergstraat en Hof De Meierij werd in 1981 als dorpsgezicht beschermd.

Waarden

Het orgel in de Sint-Bartholomeuskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: