Pontravehoeve

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Site van de voormalige Pontravehoeve, gelegen ten westen van het dorpscentrum op een rivierduin aan de linkeroever van de Durme. Het areaal dat zich hier uitstrekt tussen de Neerstraat en de Durmemeander naast de Mantawijk, topografisch ook aangegeven als Pontravewijk, vormt tevens de archeologische site van de Gallo-Romeinse vicus Pontrave.

Pontravehoeve

Neerstraat 2A (Waasmunster)
Na de afbraak van het kasteel omstreeks 1750 bleef het neerhof als Pontravehoeve aanvankelijk bewaard. Nu rest nog de lange toegangsdreef. Het huidige boerenhuis werd volgens het kadasterarchief in 1904 opgericht maar is intussen door renovatiewerken aangepast. Een gerecupereerde ruitvormige natuurstenen gevelsteen met gekroond wapenschild is als enige bouwrest van de heerlijke site bewaard.

Wordt opgevolgd door

Pontravehoeve