Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Sint-Adriaansabdij

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

ID
9268
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/9268

Besluiten

Sint-Adriaansabdij
definitieve beschermingsbesluiten: 18-12-1984  ID: 2006

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De site van de voormalige Sint-Adriaansabdij is beschermd als stadsgezicht.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde als volgt werd gemotiveerd: “De geschiedenis van de voormalige Sint-Adriaansabdij te Geraardsbergen klimt op tot in de 11de eeuw. De abdij had een grote invloed op de ontwikkeling van Geraardsbergen en omgeving. De site, gelegen tussen Edingenstraat, Boelarestraat en de weg naar de Brusselsepoort herbergt de resten van de voormalige abdijkerk uit de 14de eeuw, met kerkhof en overige abdijgebouwen (onder meer brouwerij, kloosterpand met binnenhof, refter, bibliotheek, keuken, dienstgebouwen, stalvleugel, schuur, bergplaatsen, restant van ijskelder)."

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, DB000732, Site Sint-Adriaansabdij, advies KCML (1984).


Waarden

De site van de voormalige Sint-Adriaansabdij is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de bescherming van

Sint-Adriaansabdij met aansluitend park

Abdijstraat 10 (Geraardsbergen)
Voormalige Benedictijnerabdij met aansluitend park, gelegen ten noorden van het stadscentrum tussen de Edingsestraat, de Boelarestraat en de weg naar de Brusselse poort. Van de abdij zijn alleen de poort, de abdijvleugel met het prelaatskwartier en de zuidelijke stalvleugel overgebleven. Het domein wordt nog grotendeels afgesloten door 17de tot 20ste-eeuwse muren met enkele geïntegreerde gedenkstenen. In het park resteren nog de ijskelder met deels vervallen trap met boordstenen en leuning, enkele trappen en balustrades hoofdzakelijk uit de 19de-eeuwse parkaanleg, een rustiek paviljoen, twee siervazen, een beeld met 4 heiligen, een beeld van Diana, een beeld van een gladiator, een kleine grot in cementrustiek, een bron ommuurd met natuursteen en een grafplaat.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Adriaansabdij [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/9268 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.