Mechanische maalderij en molenberg

Beschermd monument van 19-03-1996 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Wachtebeke
Deelgemeente Wachtebeke
Straat Axelsvaardeken
Locatie Axelsvaardeken 27 (Wachtebeke)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44073/109.1
  • OO000352

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Molenaarshuis en maalderij

Axelsvaardeken 27, Wachtebeke (Oost-Vlaanderen)

Voormalig molenaarshuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak gebouwd in 1852. Verankerde en bepleisterde lijstgevel met rechthoekige vensters en deur.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de mechanische maalderij met inbegrip van het gebouw en van de volledige uitrusting en de voormalige molenberg van de verdwenen houten windmolen. De uitrusting van de maalderij wordt als volgt gespecifieerd: het koppel maalstenen (kunststenen) met toebehoren, de haverpletter 'Ganz & Comp. Budapest', de aandrijving met elektromotor, riem en gietijzeren raderwerk, de rheostaat, de houten galg, de platformbalans, het luiwerk, de houten werkbank met gietijzeren klem en de oude elektromotor.

Waarden

De mechanische maalderij met inbegrip van het gebouw en van de volledige uitrusting inzonderheid: het koppel maalstenen (kunststenen) met toebehoren, de haverpletter 'Ganz & Comp. Budapest', de aandrijving met elektromotor, riem en gietijzeren raderwerk, de rheostaat, de houten galg, de platformbalans, het luiwerk, de houten werkbank met gietijzeren klem, de oude elektromotor, en de voormalige molenberg van de verdwenen houten windmolen zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als representatief, goed bewaard en volledig uitgerust voorbeeld van een mechanische maalderij omstreeks 1880 opgericht naast een voormalige windmolensite.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.