Beschermd monument

Mechanische maalderij en molenberg

Beschermd monument van 19-03-1996 tot heden
ID: 9275   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/9275

Besluiten

Mechanische maalderij en molenberg
definitieve beschermingsbesluiten: 19-03-1996  ID: 3007

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de mechanische maalderij met inbegrip van het gebouw en van de volledige uitrusting en de voormalige molenberg van de verdwenen houten windmolen. De uitrusting van de maalderij wordt als volgt gespecifieerd: het koppel maalstenen (kunststenen) met toebehoren, de haverpletter 'Ganz & Comp. Budapest', de aandrijving met elektromotor, riem en gietijzeren raderwerk, de rheostaat, de houten galg, de platformbalans, het luiwerk, de houten werkbank met gietijzeren klem en de oude elektromotor.


Waarden

De mechanische maalderij met inbegrip van het gebouw en van de volledige uitrusting inzonderheid: het koppel maalstenen (kunststenen) met toebehoren, de haverpletter 'Ganz & Comp. Budapest', de aandrijving met elektromotor, riem en gietijzeren raderwerk, de rheostaat, de houten galg, de platformbalans, het luiwerk, de houten werkbank met gietijzeren klem, de oude elektromotor, en de voormalige molenberg van de verdwenen houten windmolen zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als representatief, goed bewaard en volledig uitgerust voorbeeld van een mechanische maalderij omstreeks 1880 opgericht naast een voormalige windmolensite.


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Molenaarshuis en maalderij

Axelsvaardeken 27 (Wachtebeke)
Voormalig molenaarshuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak gebouwd in 1852. Verankerde en bepleisterde lijstgevel met rechthoekige vensters en deur.