Semi-gesloten hoeve 't Mieregoed

Beschrijving

Hoeve, vermoedelijk gebouwd in de 18de eeuw op de plaats van of in de omgeving van het oude zogenaamde "Goed ter Mieren".

Semigesloten hoeve 't Mieregoed

Mieregoed 4B (De Pinte)
Hoeve, vermoedelijk gebouwd in de 18de eeuw op de plaats van of in de omgeving van het oude zogenaamde Goed ter Mieren. Ten zuiden, woonhuis van oorspronkelijk vijf traveeën onder zadeldak naar verluidt daterend van 1764. Ten westen, in L-vorm aangebouwde stallen met gewitte gevels onder zadeldak. Ten oosten, gewitte schuur en stallen onder overstekend dakschild en andere bijgebouwen, waaronder een wagenhuis.

Gekandelaarde schermlinde bij bakhuis

Aan de zuid-oostkant, bij de bakoven van hoeve ’t Mieregoed, staat een zwaar ontwikkelde gekandelaarde lindeboom. De boom heeft een stamomtrek van meer dan 4 meter (gemeten in 2013) en een knothoogte van circa 3,5 meter. De boom is er geplant om de oven af te schermen tegen weer en wind maar ook om met zijn bladerdek het verspreiden van gensters tegen te gaan en brand bij de gebouwen op het erf te voorkomen.

Hoog opgesleunde opgaande eik bij hoeve 't Mieregoed

Mieregoed zonder nummer (De Pinte)
Achter het erf van de historische hoeve ’t Mieregoed staat een opgaande zomereik. De boom is hoog opgesleund en vertoont over de volledige stamlengte veel jong twijgjes. Deze stamopslag werd periodiek gesnoeid en benut voor het maken van takkenbundels (mutsaards) voor de bakoven of gebruikt als erwtenrijs.

Kaphaag van haagbeuk bij hoeve 't Mieregoed

Mieregoed 4B - 4F (De Pinte)
Het erf van de historische hoeve ’t Mieregoed wordt aan de oostzijde afgesloten met een kaphaag van haagbeuk. De haag telt op het moment van de inventarisatie nog 49 knotboompjes in een onregelmatig plantverband.

Linde als schermboom bij hoeve 't Mieregoed

Deze opgaande linde staat verweesd op het erf van hoeve 't Mieregoed. Volgens de bewoners stond de boom bij een in middels verdwenen mestvaalt en was hij er dienstig als schermbeplanting. De schermboom voorkwam op deze wijze het verdampen van het voedselrijke mestvocht.