Rijksgevangenis

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

"Maison de Sureté Civile et Militaire Cellulaire" of cellengevangenis, gebouwd in 1859-1861 naar ontwerp van architect Francis Derre. Het plan van de gevangenis is een imitatie van de gevangenis van Pentonville bij Londen van 1840.

Rijksgevangenis

Nieuwewandeling 89 (Gent)
Cellengevangenis, gebouwd in 1859-1861 naar ontwerp van architect Francis Derre. Het plan van de gevangenis is een imitatie van de gevangenis van Pentonville bij Londen van 1840. Het terrein waarop de gebouwen ingeplant zijn is een onregelmatige negenhoek afgebakend door een muur met rondgang voor de bewaking; de bredere zijde aan de straatkant bevat het poortgebouw, een bak- en natuurstenen constructie geïnspireerd op middeleeuwse versterkte burcht. Links van de inkompoort bevindt zich een gedenksteen ter nagedachtenis van tijdens de Tweede Wereldoorlog gefusilleerde politiek gevangenen.

Wordt opgevolgd door

Rijksgevangenis