Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Tumulus met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Tumulus en omgeving
definitieve wijzigingsbesluiten: 19-12-2014  ID: 5649

Waarden

De tumulus gelegen ten oosten van het kasteel van Genoelselderen met zijn omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Tumulus

Op den Drinkaert (Riemst)
De tumulus bevindt zich aan de oostzijde van het Grootbos, het voormalige jachtterrein van de heerlijkheid, en ligt ten noorden van de Romeinse heerbaan tussen Tongeren en Maastricht.

Is de omvattende bescherming van

Watertoren

De watertoren van Riemst, gesitueerd op de plaats "Hoogbos" te Herderen, werd gebouwd in 1930 voor de openbare watervoorziening.

Kasteeldorp Genoelselderen

Genoelselderen, Herderen, Membruggen, Millen (Riemst)
Genoelselderen is een straatdorpje in het brongebied van de Demer. De kasteelsite is onderdeel van een gaaf landschappelijk dorpsbeeld met onder meer ook de Sint-Martinuskerk met omliggende begraafplaats. Verder bevat de dorpskern nog enkele waardevolle boerderijen. Rond het kasteel ligt het park met oa. een geometrische tuin. Ten noorden van het kasteel staat de kasteelhoeve, één van de fraaiste vierkantshoeven van de regio. Tegenover het kasteel loopt een dreef naar een tumulus. Op de plateaugronden rondom de landelijke dorpskom primeert de openheid van de traditionele akkerbouw, afgewisseld met het Grootbos en enkele boomgaarden en houtkanten.