Heilige Moeder Annakapel

Beschermd monument van 04-03-2005 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Herzele
Deelgemeente Sint-Lievens-Esse
Straat Populierestraat
Locatie Populierestraat zonder nummer (Herzele)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/41027/150.1
  • OO003185

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Heilige Moeder Annakapel

Populierestraat zonder nummer, Herzele (Oost-Vlaanderen)

De Sint-Annakapel of Heilige Moeder Annakapel, gelegen aan de Populierestraat, via een gevelsteen gedateerd 1845. De gronden waren eigendom van de familie Van Der Sype, woonachtig op het naburige 17de-eeuwse boerenhof. De kapel werd opgetrokken door J.B. Van De Sype.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming omvat de Heilige Moeder Annakapel. Het perceel bij de boerenwoning aan de Populierestraat, waarop de kapel gelegen is, werd in 1991 beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

Sint-Annakapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, volkskundige waarde

in casu bouwhistorische waarde: : Representatief voorbeeld van een wegkapel opgericht door een. vooraanstaande boerenfamilie op eigen gronden. Het is een vroeg voorbeeld van de volksdevotie, meer bepaald ter ere van de Heilige Anna. Wellicht gaat de kapel terug op een oudere kapel op dezelfde plaats of elders. Het in marmerimitatie beschilderde altaar is immers l8de-eeuws en werd uit een andere kapel gerecupereerd.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.