Neogotisch kruisbeeld en taxusstruiken

Religieus erfgoed

De bescherming omvat het neogotisch gietijzeren wegkruis met de omgevende aanleg met taxusstruiken.

Waarden

Neogotisch kruisbeeld met omgevende aanleg is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, volkskundige waarde

in casu bouwhistorische waarde: : Representatief voorbeeld van 19de-eeuwse volksdevotie meer bepaald ter ere van de gekruisigde Christus. Representatief voorbeeld van een neogotisch gietijzeren wegkruis. De omgevende aanleg met taxusstruiken is representatief voor de aankleding van religieuze gedenktekens.

Neogotisch kruisbeeld met taxusbomen

Kauwstraat (Herzele)
Op de hoek tussen Doorn- en Kauwstraat, staat tussen taxusbomen, op een natuurstenen sokkel, een gietijzeren kruis opgesteld. Vermoedelijk gaat het hier om een laat-19de-eeuwse constructie. Het kruis kreeg een neogotische vormgeving met een ijzeren sokkel gedecoreerd met vierlobbige bloemen en verdiepte nissen.

Is de omvattende bescherming van

Drie op stam gezette taxussen bij wegkruis

Doornstraat, Kauwstraat (Herzele)
Bij het kruispunt van de Kauwstraat met de Doornstraat staan drie op stam gezette taxussen bij een wegkruis. De hof rond het kruis is afgesloten met een haag van scherpe hulst. Het geheel is beeldbepalend.