Parochiekerk Sint-Martinus: toren en kruisbeuk

Religieuze gebouwen, marktkruis, schandpaal en Hotel de Coninck

Beschrijving

De bescherming omvat de oosttoren met zijkapellen van de parochiekerk Sint-Martinus. Het gaat om de kruisingstoren en het transept van de voormalige vroeg-gotische kerk. In 2013 werd de parochiekerk in zijn geheel als monument beschermd.

Waarden

De toren en de oude kruisbeuk van de Sint-Martinuskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Kerkstraat 37 (Herzele)
De parochiekerk Sint-Martinus, gelegen ten westen van het gekasseide kerkplein en ten noorden van de ruïnes van het oud kasteel van de Heren van Herzele, omvat de restanten van de vroeggotische kerk en de neogotische kerk uit 1912-13, ontworpen door architect Henri Valcke. De kerk is omringd door een ommuurd kerkhof met een lijkenhuis en graftekens.