Gemeentepomp en omgeving

Gemeentepomp met omliggende grond en smeedijzeren hek van kerkhof

De gemeentepomp en de omgeving, namelijk de beboomde dries, zijn beschermd als monument.

Waarden

De gemeentepomp met de naastliggende grond is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Is de omvattende bescherming van

Gemeentepomp

Dries (Sint-Gillis-Waas)
Dubbele arduinen waterpomp op de beboomde dries door De Lateur gebouwd in 1777. Min of meer rechthoekige sokkel met aan beide zijden een koperen sproeier in een leeuwenkop. Conisch toelopende hals met guirlandes en gestileerde siervaas als bekroning.

Opgaande beuk als vrijheidsboom

De jonge opgaande beuk bij de gemeentepomp is aangeplant ter vervanging van een in 1940 gevelde vrijheidsboom. De oorspronkelijke vrijheidsboom was een hoog opgesleunde eik of linde ooit geplant als aandenken voor de boerenkrijg (1798). De vrijheidsboom stond oorspronkelijk tussen de gemeentepomp en dicht bij de huizenrij op de Dries.