Kasteelpark met bijgebouwen van verdwenen Oud kasteel van Scheldewindeke

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Kasteelpark met bijgebouwen van het verdwenen zogenaamd "Oud kasteel van Scheldewindeke" of het zogenaamd "Blauw Kasteel". Vermoedelijk in oorsprong een laat-middeleeuwse site met walgracht, volgens De Potter en Broeckaert tot 1780 een kasteel van hardsteen op een motte met wallen. Naar verluidt een voormalig jachthuis of zomerverblijf.

Schaperstraat 2-4 (Oosterzele)
Sloping van het oud kasteel in 1780 en oprichting van een nieuw kasteel. In 1957: sloping van dit kasteel en aanpassing van één van de twee dienstvleugels met stallen op het voorhof tot woning. Aan de straat, achtdelige ijzeren afsluiting met openzwaaiend hek in het midden tussen vierkante bakstenen hekpijlers, tegenover het verdwenen kasteel. Resten van funderingen van het gesloopte kasteel ten noorden. In de zuidwestelijke hoek van het kasteeldomein, gewit bakstenen woonhuis en een landelijk bedrijfsgebouw binnen een ommuurde moestuin.

Wordt opgevolgd door