Hof ter Vierschaar

Besluiten

Hof ter Vierschaar, dwarsschuur, woningen met omgeving, parochiekerk Sint-Pauwels, dorpskom Sint-Pauwels en twistkapelletjes met omgeving

Hof ter Vierschaar is beschermd als monument.

In het beschermingsdossier wordt de architectuurhistorische waarde van het pand als volgt gemotiveerd: als oorspronkelijk geheel omwald hof met woonhuis uit de eerste helft van de 17de eeuw, met kruiskozijnen in de ramen en witstenen deuromlijsting en oculus, het geheel in de late 17de eeuw en midden 19de eeuw aangepast.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000656, Geografisch pakket Sint-Gillis-Waas (S.N., 1981).

Hof ter Vierschaar is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:

Hof ter Vierschaar

Gentstraat 33, 33A (Sint-Gillis-Waas)
Oorspronkelijk volledig omwald hof. Ruim met gras begroeid voorerf. Dubbelhuistype uit de eerste helft van de 17de eeuw met verankerde bakstenen voorgevel van vijf traveeën en één bouwlaag. Haaks op het woonhuis, bakstenen dwarsschuur onder afgewolfd zadeldak, met een centrale, rondbogige wageningang.