Hoeve Hof de Meierij

Geografisch pakket Hillegem

Beschrijving

De bescherming omvat de gesloten hoeve Hof de Meierij. De omgeving rond de Diepestraat en Ledebergstraat, met de kerk, pastorie en Hof de Meierij is beschermd als dorpsgezicht.

Het beschermingsdossier motiveert de architecturale waarde van Hof de Meierij als volgt: "als pachthof van het gesloten hoevetype uit het laatste kwart van de 18de eeuw, bestaande uit vier vleugels rond een binnenplaats, met witgeschilderde baksteengevels en jaartal op gevelsteen in de stalvleugel.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000642, Hof de Meierij, oude pastorie en dorpskom (S.N., 1981).

Het hof de Meierij is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:

Diepestraat 21, 21a (Herzele)
Grote hoeve gelegen in een open, lichtgolvend landschap. Witgeschilderde bakstenen gebouwen op gepikte plinten onder aaneengesloten pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een gekasseide en geasfalteerde binnenplaats met vaalt; jaartal 1782 op gevelsteen in de zijpuntgevel van de stalvleugel, grosso modo geldig voor alle hoevegebouwen.