Kruiswegstatie van Prieels

Stadswoningen en Dierkosttoren

Beschrijving

De kruiswegstatie van Prieels, gesitueerd tegen de zijgevel van de woning gelegen op de hoek van de Vredestraat en de Denderstraat, is beschermd als monument.

Waarden

De kruiswegstatie van Prieels is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als enig overgebleven statie van een kruisweg, in 1628 door de familie Prieels geschonken, opgetrokken als kalkstenen nis op console, met Dorische zuiltje en gebroken segmentboogfronton in barokstijl.

in casu documentaire waarde:

Denderstraat (Geraardsbergen)
Aan de verankerde blinde, gecementeerde zijgevel van Vredestraat nummer 64 rest er een statie van de kruisweg geschonken door de familie Prieels. Arduinen nis op een console geflankeerd door Dorische zuiltjes die een architraaf en gebroken rondboogfronton schragen.