Tuinwijk Herryville met velodroom

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Tuinwijk opgericht door de "Centrales Electriques des Flandres". Een gedenkteken met opschrift voor de toegangspoort vermeldt: "C.E.F. 1928 cité-jardin tuindorp "Herryville"". Zogenaamd naar de toenmalige directeur van de centrale, bouwheer van de tuinwijk.

Tuinwijk 1-10, 11-13 (Evergem)
De tuinwijk werd in 1927 gebouwd voor het kaderpersoneel van de elektriciteitscentrale, opgericht in 1913 aan de Langerbruggekaai te Gent, naar ontwerp van architect E. Dhuicque. In de as van de toegangspoort, staat centraal een kantine en voorts in de elkaar in T-vorm snijdende straten acht merendeels tweegezinswoningen met tuin. In de onmiddellijke omgeving liet directeur Herry in 1929 een velodroom bouwen voor de wielertoeristenclub van de werknemers van de centrale. De betonnen velodroom werd eveneens gebouwd naar ontwerp van E. Dhuicque.

Wordt opgevolgd door