Stadswoning met lijstgevel

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Stadswoning opgevat als een breedhuis met lijstgevel van vier traveeën en drie bouwlagen onder meer verhoogde begane grond, onder zadeldak (pannen) met bepleisterde voorgevel uit de 19de eeuw, doch oudere kern met haaks schilddak (pannen). Volgens archiefstukken zou het zogenaamde Brouwershuis zich ongeveer op deze plaats bevonden hebben.

Stadswoning met restant van Brouwershuis

Jonkvrouw Mattestraat 1, 1A, Zwartezustersstraat 4 (Gent)
Stadswoning opgevat als een breedhuis met lijstgevel van vier traveeën en drie bouwlagen, met bepleisterde voorgevel uit de 19de eeuw, doch oudere kern met haaks schilddak. Volgens archiefstukken zou het zogenaamde Brouwershuis zich op deze plaats bevonden hebben, namelijk in 1795 verkocht en verdeeld in twee panden: het pand langs de Zwartezustersstraat werd ingericht als herberg Het Brouwershuis en het pand in de Jonkvrouw Mattestraat werd onder meer gebruikt als openbare verkoopzaal, vergaderzaal van de vrijmetselaarsloge, werkplaats en nu opslagplaats. De voormalige vergaderzaal van de Brouwers behoudt een gesigneerd en gedateerd stucplafond "Jan Hanssche: / 1673".

Wordt opgevolgd door