Hoeve en omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 04-06-1981 tot heden

Straat Provincieweg
Locatie Provincieweg 430 (Herzele)

Hoeve

Provincieweg 430, Herzele (Oost-Vlaanderen)

Verwaarloosde semi-gesloten hoeve met deels gesloopte dienstgebouwen, gegroepeerd rondom een gekasseid en geplaveid erf.

Twee welkomstlindes

Provincieweg 430 (Herzele)

De twee gekandelaarde welkomstlindes of wachters flankeren de erftoegang. Deze bomen bevinden zich bij een in verval zijnde kapel en het geheel is beeldbepalend in het straatbeeld.

Beschrijving

De bescherming omvat de voormalige hoeve met zijn omgeving, met inbegrip van de twee welkomstlindes en het bakstenen kapelletje aan de straatzijde.

Het beschermingsdossier motiveert de beeldbepalende en karakteristieke waarde van de hoeve en omgeving als volgt: "als hoeve uit de 19de eeuw, van het semi-gesloten type met een gekasseid en geplaveid erf met vooraan een kapelletje tussen twee lindebomen."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000642, Hof ten Berge met omgeving (S.N., 1981).

Waarden

De hoeve met zijn onmiddellijke omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de: