Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve en omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden (voorlopig opheffing)

Hoeve en omgeving
voorlopige opheffingsbesluiten: 08-02-2024  ID: 15263

Geografisch pakket Hillegem

Beschrijving

De bescherming omvat de voormalige hoeve met zijn omgeving, met inbegrip van de twee welkomstlindes en het bakstenen kapelletje aan de straatzijde.

Op 8 februari 2024 werd de bescherming van de hoeve en omgeving voorlopig opgeheven. De hoeve is verdwenen en de kapel bevindt zich in een ruïneuze toestand. De erfgoedwaarden van het geheel zijn onherstelbaar aangetast of verloren gegaan.

Het beschermingsdossier uit 1981 motiveert de beeldbepalende en karakteristieke waarde van de hoeve en omgeving als volgt: "als hoeve uit de 19de eeuw, van het semi-gesloten type met een gekasseid en geplaveid erf met vooraan een kapelletje tussen twee lindebomen."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000642, Hof ten Berge met omgeving (S.N., 1981).

Waarden

De hoeve met zijn onmiddellijke omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Provincieweg 430 (Herzele)
Verwaarloosde semi-gesloten hoeve met deels gesloopte dienstgebouwen, gegroepeerd rondom een gekasseid en geplaveid erf.

Is de omvattende bescherming van

Twee welkomstlindes

De twee gekandelaarde welkomstlindes of wachters flankeren de erftoegang. Deze bomen bevinden zich bij een in verval zijnde kapel en het geheel is beeldbepalend in het straatbeeld.