Gemeenteschool met onderwijzerswoning

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Voormalige gemeenteschool, nu heringericht tot balletschool, lokalen van de PWA-dienst, archief- en werklokaal van de Heem- en Oudheidkundige Kring Berlare. Opgericht in 1861-62 als gemeentelijke lagere jongensschool naar ontwerp en onder leiding van architect Edmond de Perre-Montigny (Gent).

Dorp 96 (Berlare)
Gemeentelijke lagere jongensschool, opgericht in 1861-62 naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny. Schoolgebouw opgetrokken van baksteen met eclectische kenmerken, typerend voor het architecturale oeuvre van de architect. Symmetrische opbouw met centraal de woning van de hoofdonderwijzer, van drie traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder pannen schilddak, geflankeerd door twee korte vleugels van één bouwlaag. Achterin gelegen haakse, lange vleugel van één bouwlaag onder plat dak met zes klaslokalen, gebouwd in 1937-38 naar ontwerp van gemeentearchitect Jan Van de Wiele.

Wordt opgevolgd door