Bebouwing deel Markt en Duivenstraat

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 10-03-1994 tot heden

Deelgemeente Geraardsbergen
Straat Markt, Duivenstraat, Brandstraat
Locatie Brandstraat, Duivenstraat, Markt (Geraardsbergen)

Brandstraat, Duivenstraat, Markt (Geraardsbergen)

Het stadsgezicht omvat het bij de Markt aansluitend gedeelte van de Duivenstraat met oude bebouwing aan beide zijden, de doorgang vanaf de Markt en de burgerhuizen aan de Markt links en rechts van de Duivenstraat.

Markt 48, Geraardsbergen (Oost-Vlaanderen)

Rijhuis met drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (Vlaamse pannen). Gecementeerde lijstgevel uit de 19de eeuw.

Markt 49, Geraardsbergen (Oost-Vlaanderen)

Empire getint dubbelhuis met drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (kunstleien), uit het eerste kwart van de 19de eeuw.

Herenhuis Liberale Kring

Markt 47, Geraardsbergen (Oost-Vlaanderen)

Eertijds zogenaamd "Groot Landhuis", gebouwd in 1598 en afgebroken begin 19de eeuw. Heden zogenaamd "Liberale kring".

Twee traveeën breed bakstenen gebouw samen met Duivenstraat nummer 4 ingericht als herberg.

Duivenstraat 3-5, Geraardsbergen (Oost-Vlaanderen)

Dubbelhuis ingeplant op de oude rooilijn; vier traveeën en twee verdiepingen afgedekt met een zadeldak (Vlaamse pannen), daterend uit de 2de helft van de 18de eeuw.

Markt 46, Geraardsbergen (Oost-Vlaanderen)

Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (kunstleien).

Markt 50, Geraardsbergen (Oost-Vlaanderen)

Breedhuis van drie traveeën en twee en een halve verdieping onder een zadeldak (kunstleien). Lijstgevel volledig aangepast in de 20ste eeuw.

Waarden

Het bij de Markt aansluitend gedeelte van de Duivenstraat met links en rechts de oude bebouwing waaronder zijgevels en annexen van de huizen 48 en 49 op de Markt en doorgang vanaf de Markt zijn beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als oud nauw straatje, oorspronkelijk ‘Borrestraetken’ genoemd, met links en rechts oude bebouwing waaronder zijgevel en annexen van de huizen 48 en 49 op de Markt en toegankelijk vanaf de Markt via een doorgang met balkenlaag.