Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden
Parochiekerk Sint-Mauritius, motte en omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 01-07-1981 ID: 1640
St.-Mauritsplein 11 (Herzele)
Een opgaande es met een gevorkte stam staat op het kadastrale perceel van het kerkhof maar net buiten de betonplatenafsluiting. Deze mooi en evenwichtig ontwikkelde boom markeert de hoek van een kadastrale grens.
St.-Mauritsplein 11 (Herzele)
Pseudobasiliek, gelegen op een hoogte met deels bewaard omringend, ommuurd kerkhof met graftekens. Eerste vermelding in 1147; afhankelijk van de abdij van Saint-Ghislain van circa midden 12de eeuw tot eind 17de eeuw. De plattegrond ontvouwt: een westtoren, een driebeukig schip met vijf traveeën, een koor met driezijdige sluiting, noordelijke en zuidelijke sacristie. Van de gotische kerk bleven bewaard: het koor, de middenbeuk en de westtoren. Verbouwing van de zijbeuken in de 18de eeuw, restauratie in 1898 onder leiding van architect Henri Geirnaert.
St.-Mauritsplein 9 (Herzele)
Pastorie, gelegen naast populierendreef, met ommuurd voortuintje met bakstenen ingangspoort. Achter het huis, grote, deels ommuurde tuin met omwalde motte. Dubbelhuistype met twee bouwlagen van drie traveeën onder zadeldak met klokkenruiter, uit eind 19de eeuw tot begin 20ste eeuw.
St.-Mauritsplein (Herzele)
De site is gelegen in Ressegem, een deelgemeente van Herzele. Dit gebied behoort tot het voormalige Land van Aalst. De motte met neerhof bevindt zich in het hart van het dorp aan het Sint-Mauritsplein, meer bepaald in de tuinen van de pastorij, en wordt door de Walstraat gescheiden van het neerhof dat meer noordwestelijk is gelegen.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Sint-Mauritius met motte en omgeving [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/9350 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.