Kasteeldomein Piers de Raveschoot: park

Beschermd cultuurhistorisch landschap van 10-12-1973 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Kruisem
Deelgemeente Kruishoutem
Straat Kasteelstraat, Tjollevelddreef, Colijnstraat, Wedekensdriesstraat, Moerasstraat, Nonnegatstraat, Hoogmolenstraat
Locatie Colijnstraat, Hoogmolenstraat, Kasteelstraat 10, Kasteelstraat 6, Kasteelstraat 6A, Kasteelstraat 6B, Kasteelstraat 8, Moerasstraat, Nonnegatstraat, Tjollevelddreef, Wedekensdriesstraat (Kruisem)
Alternatieve naam Kasteeldomein van Kruishoutem; Kasteeldomein van Aaishove

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.03/45017/103.1
  • 4.03/45017/108.1
  • DO000341
  • OO000631

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Geen afbeelding beschikbaar

Kasteeldomein Piers de Raveschoot

Kasteelstraat 6, 6A-B, 8-10, Kruisem (Oost-Vlaanderen)

Het 17de-eeuwse waterkasteel met aanhorigheden in een uitgestrekt park van 13 hectare met vijvers is gelegen tussen de Kasteelstraat (ten westen), Colijnstraat (ten zuiden) en Moerasstraat (ten noordoosten) en wordt door een lindendreef verbonden met de ten zuidwesten ervan gelegen dorpskern. Een tweede populierendreef in het westen, tussen de Kasteelstraat en de Tjollevelddreef, werd aangelegd in 1821. Het kasteel wordt omgeven door landbouwgronden.

Is de omvattende bescherming van

Geen afbeelding beschikbaar

Neerhof van het kasteel Piers de Raveschoot

Kasteelstraat 15, Kruisem (Oost-Vlaanderen)

Zogenaamd "Neerhof" van het kasteel ingeplant bij Ayshovedries, met ten westen van de huidige gebouwen nog sporen van een vroeger aanpalend site met walgracht. Achterin gelegen imposante hoeve met gewitte losstaande bestanddelen gegroepeerd rondom een vierkant erf. Fraai ijzeren toegangshek aan bakstenen pijlers aan de straat met oprit tussen meidoornhagen in de as van de deur links; omhaagde boomgaard ervoor.

Geen afbeelding beschikbaar

Neogotische directeurswoning

Colijnstraat 1, Kruisem (Oost-Vlaanderen)

Eclectische vrijstaande woning op het platteland, gebouwd als directeurswoning in 1897 bij de steenbakkerij en pannenbakkerij van het kasteel met voornamelijk neogotische stijlkenmerken.

Geen afbeelding beschikbaar

Twee boerenarbeiderswoningen

Kasteelstraat 11-13, Kruisem (Oost-Vlaanderen)

Achterin gelegen boerenarbeidershuisjes van elk vijf traveeën onder één zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) op dakvoetconsolenrij, zeker opklimmend tot de 18de eeuw.

Beschrijving

Het park van het kasteel Piers de Raveschoot is beschermd als landschap bij koninklijk besluit van 10 december 1973. In hetzelfde besluit werd het kasteel beschermd als monument. Het kasteel maakt geen deel uit van het beschermde landschap. Het kasteeldomein met het kasteel en park werd later ook beschermd als monument bij ministerieel besluit van 29 april 2002. De later als monument beschermde directeurswoning hoort wel bij het beschermde landschap.

Waarden

Het omgevend park van het kasteel Piers de Raveschoot is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

esthetische waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.